Hele middagen zat ik op een van de stoelen. Ik raakte aan de praat met allerlei soorten jongens: dik, dun, jong, oud, want iedereen lijkt – gelukkig maar – bij de soa-poli te komen.

Op den duur wist ik feilloos hoe ik een latte macchiato uit de koffiemachine moest halen. Ik herkende elke medewerker en alle teksten aan de muur kende ik uit mijn hoofd.

De gesprekken die ik voerde in de soa-poli waren meestal grappig. Met humor kun je een hoop zaken makkelijk bespreekbaar maken. Met enkele bezoekers had ik wat heftigere gesprekken, over hun seksgedrag, de avonturen en de risico's.  

Op de laatste dag viel mijn oog op een klok. Zo'n eenvoudige, van de Blokker. Ik raakte in gesprek met de receptiemedewerker, die even pauze had. Hij vertelde over de Utrechtse professor Waldinger. De beste man had onderzoek gedaan naar het seksgedrag van heteromannen. Wat blijkt: gemiddeld neukt de Nederlandse heteroman zijn vrouw, vriendin of scharrel 5,1 minuut voordat hij klaarkomt.

Hij scoort overigens niet slecht met die 5,1. Een Spanjaard doet er gemiddeld 5,8 minuten over en een Turkse man is na 3,7 minuten al klaar. De Britse mannen doen er het langst over: 7,6 minuten tot ze een kleine dood sterven tussen hun benen. Toch hoop ik dat Waldinger ook de Nederlandse homomannen eens gaat onderzoeken. Volgens mij doen wij het een stuk beter dan de Britten.

'5,1 minuut: het lijkt zo kort, maar wachtend op de uitslag van een hiv-test is het een eeuwigheid'

In vijf minuten kun je twee rondjes van vijf kilometer schaatsen. In vijf minuten kan de wereld vergaan. Zit voor de aardigheid eens vijf minuten stil, doe eens helemaal niets; hou jij dat vol?

Vijf minuten kunnen ook heel snel voorbij gaan. Een goede film van twee uur die maar vijf minuten lijkt te duren. Een gezellige avond met je vrienden die aan je voorbij vliegt. Een vakantie die om is voor je het weet.

5,1 minuut: soms lijkt het zo kort. Maar bij de poli, wachtend op de uitslag van een hiv-test is het een eeuwigheid.

Ik kijk op de klok. Er zijn bijna vier uur verstreken, bijna 48 keer de liefde volgens professor Waldinger. In die vier uur heb ik slechts één jongen een kwartier zien wachten om daarna huilend naar huis te gaan. Zijn leven is op dat moment voorgoed veranderd.

Je kunt je afvragen: is het 't waard, dat risico op soa's en hiv voor die vijf minuten? Denk er in ieder geval wel over na wanneer je overweegt onveilige seks te hebben. Liefst langer dan vijf minuten.

Yori Bonnema (1986) werkt vanuit Amsterdam dit jaar aan zijn eerste roman. Met zijn columns is hij op zoek naar de antwoorden op veelgestelde vragen over de liefde. Zijn eigen website vind je hier.

Foto: Monseigneur Madhatter