'Veel Australiërs snappen niet waarom hun kinderen, broers, zussen en vrienden bijna dezelfde rechten hebben als zij, behalve het recht om te mogen trouwen met de persoon van wie ze houden', sprak oppositieleider Bill Shorten (Labor Party) het parlement toe op 12 september. De Australische premier Malcolm Turnbull liet woensdag weten het volk toch te laten stemmen over het openstellen van het huwelijk voor paren van het zelfde geslacht. 'We leven in een democratie, iedere burger mag zijn zegje doen', aldus de premier.

Referendum op 11 feburari
In zijn speech liet de premier weten dat het referendum moet plaatsvinden op 11 februari. De kosten van dit alles zijn ondertussen ook bekend: 15 miljoen Australische dollars zijn vrijgemaakt voor een voor- en tegencampagne van het opengestelde huwelijk.

57% voor, 28% tegen openstellen huwelijk

De website Essential Report heeft onlangs onderzoek gedaan naar de uitslag van een eventueel referendum. Volgens hen is 57 procent van de Australiërs voorstander van het homohuwelijk, 28 procent is tegen en 15 procent weet niet wat ze moeten stemmen.

Voorstanders
Opnieuw veel ophef dus in Australië, terwijl zowel premier Malcolm Turnbull als oppositieleider Bill Shorten vóór het openstellen van het huwelijk zijn. Wordt vervolgd. 

Coverfoto: Bill Shorten