De bewuste homo-ontmoetingsplaats – 't Ginkelse Zand bij Ede langs de A12 – ligt dicht bij mijn werk. In de wijde omgeving is bekend wat daar ongeveer gebeurt. Als de enige homo op de afdeling kon ik rekenen op wat suggestieve vragen van collega's. Ter voorbereiding daarop las ik het artikel grondig door.  

De journalist had er de Van Dale op nageslagen voor de definitie van cruisen ('een gebied doorkruisen op zoek naar een partner'). Gevolgd door een vrij expliciete uitleg van de regels voor het cruisen, toegelicht door de 52-jarige Michael (niet zijn echte naam). 

Michael bezoekt de rustplaats vaker en maakt er een avondje uit van. 'Michael ruikt naar aftershave en heeft zichzelf in een nette blauwe pantalon en wit overhemd gestoken,' begint het nog beschaafd. Twee zinnen later rept Michael al over wat hij doet als hij iemand uit de bosjes ziet komen met een ander. 'Dan hoef ik hem daarna niet meer,' verklaart hij beslist in de krant. Ook handig om te weten: op maandagavond is het thema leer. En daarmee bedoelt men iets heel anders dan de autostoelbekleding. 

'De behoefte aan liefde snap ik, alleen onbegrijpelijk dat die op een openbare parkeerplaats wordt bedreven'

Het viel de Rijksdienst Wegverkeer op dat het stukje asfalt, zonder toiletten of tankstation, opvallend veel bezoekers had. In piekperiodes registreerde de RDW vierhonderd 'parkeerbewegingen'. En vermoedelijk ligt het aantal paringsbewegingen er niet veel lager.

Moedeloos word ik van zulke berichten. Vooral omdat ik het zat ben om vragen te krijgen over dit soort smoezelige kantjes van de homogemeenschap. Natuurlijk snap ik dat iedereen behoefte heeft aan liefde. Ik vind het alleen onbegrijpelijk dat die op een openbare parkeerplaats wordt bedreven. De redenatie dat de homo-ontmoetingsplek een sociale functie heeft voor mannen die niet uit de kast zijn, vind ik een daarvoor een slecht argument. 

Volgens mij zijn er op internet of met apps à la Grindr voldoende mogelijkheden om anoniem af te spreken. In de privacy van je eigen woning val je niemand ongevraagd lastig met die vluchtige sekscontacten. Voor de mensen die thuis niemand kunnen ontvangen, is er zoiets als een seksclub. Iedereen die daar binnenloopt weet precies wat 'm te wachten staat. 

Zo hoef ik minder uit te leggen aan vrienden of collega's. En blijft 't Ginkelse Zand waarvoor het bedoeld is: een rustplaats.

Foto: Mgr. Madhatter