Een mooie selectie van goed bedoelde uitspraken en vragen die ik van mijn heterovriendinnen te horen kreeg toen ik vertelde op een meisje verliefd te zijn. Hoewel dat alweer zes jaar geleden is, deed een recentelijke anekdote van goede vriendin Lara me mijn coming out-periode herbeleven.

Lara schetste me de situatie: 'Op een zomerse avond een week of wat geleden zat ik met mijn vriendinnengroepje van de middelbare school, waarvan er eentje sinds kort een vriendin heeft, in het park. Er ontstond een gesprek waarbij de brand new lesbo aan een heus vragenvuur werd onderworpen door de rest. Daarbij stelde één vriendin de vraag of ze nu dan ook op ons allemaal valt, én wie van ons ze het lekkerst vindt? Ik zag mijn goede (lesbo)vriendin bedremmeld voor zich uitstaren, niet wetende hoe ze al die vragen moest beantwoorden.'

Ik herken de situatie en het gevoel van ontreddering. Nu vind ik die vraag 'word je nu ook op mij verliefd' vrij gek. Om een beeld van die gekkigheid te schetsen stel ik mij een wereld voor waarin ik instant verliefd word op iedere vrouw die ik ontmoet. Een penibele situatie:

Ik zou soms wensen op zijn minst slechtziend te zijn. Ik ben de deur nog niet uit of kom mijn bijna bejaarde bovenbuurvrouw tegen. Direct heb ik hartjes in mijn ogen en kijk ik begeerlijk naar haar gerimpelde tuttifrutti huid en haar schattige dikke snorharen. Wow, (wat) een vrouw.
Ik vervolg mijn fietstocht met geblindeerde zonnebril richting de bibliotheek. Dankzij de donkere zonnebril overleef ik de fietstocht zonder te flashen naar een sexy vrachtwagenchauffeuse. Met gebogen hoofd loop ik rap de bibliotheek binnen. Shit. Ik raak verstrikt in een zwerm knappe vrouwelijke toeristen en kan mezelf amper bedwingen. Minutenlang staar ik naar de sensuele manier waarop de camera om hun nek hangt, zachtjes heen en weer zwiepend wanneer ze om zich heen kijken. Zal ik er een om haar nummer vragen? Ik besluit die van mij in de hand te drukken van degene met de grootste camera en loop weg. Gelukzalig ga ik op zoek naar een werkplekje.
  

Spijtig of niet, bovenstaande lijkt in niets op mijn dagelijkse realiteit, en ik geloof ook niet op die van iemand anders, hetero noch homo (eventueel pubers daargelaten).

'Ik zag ineens dat ik deze situatie in het park al eens eerder heb meegemaakt, maar dan met jou zes jaar geleden'

Als Lara haar anekdote vervolgt, vertelt ze mij: 'Ik zag ineens dat ik deze situatie in het park al eens eerder heb meegemaakt, maar dan met jou zes jaar geleden. En ik herkende mijzelf in de reacties die mijn vriendinnen nu hebben. Ik herkende ook de angst in de ogen van die vriendin die ineens "anders" dan de rest is. Die blik had ik namelijk eerder gezien, bij jou. Later legde je me uit dat je doodsbang was onze vriendschap te verliezen nu je uit de kast was.'

Lara koos er die avond in het park voor om als tolk te fungeren. Ze vertelde haar eigen vriendinnen wat ze herkende in hun vragen. Ze vertelde hen ook hoe pijnlijk diezelfde vragen zes jaar geleden op mij waren overgekomen. Bovenal koos Lara ervoor een alliantie te zijn voor diegene die in haar eentje afweek van de grote groep door te zeggen: 'I got your back girl.'  

Foto: Mgr. Madhatter