What. The. Fuck’, was het eerste dat door mijn hoofd ging. Ik keek achterom en zag twee grote mannen weglopen. Ze keken me niet aan en riepen ook niets na. Ik fietste maar verder, besloot dat ik ze toch niks (wijs) kon maken.

Zelf was ik niet zo onder de indruk van het incident. Thuis wierp ik m’n shirt in de wasmachine en dat was dat. Ik ben een trotse homo en door op me te spugen maak je mij niet minder trots. Wel ben ik achteraf opgelucht dat het niet escaleerde, ze hadden mij bijvoorbeeld ook van mijn fiets kunnen duwen. 

‘Mijn moeder houdt af en toe haar hart vast voor mij’

Toch is het niet te bevatten dat een stel respectloze figuren het nodig vindt om iemand te bespugen op straat. Wat bezielt ze? Wat als ik in de knoop had gezeten met mijn seksualiteit? Of als dit al mijn tiende spuug-incident was geweest? Of als ik nét uit de kast was gekomen en door deze actie ik weet niet hoe snel weer in de kast had willen kruipen?

Afgelopen dinsdag was het Coming-Outdag en ik hoop dat alle nieuwe out and proud homo’s veel positieve en ondersteunende reacties hebben gekregen. Een nieuw hoofdstuk in hun leven is aangebroken. Dat betekent hopelijk ook dat veel van hen zich vrijer gaan voelen in een voor hen misschien nog totaal onbekende wereld. Bij sommigen van hen zal zich helaas ook ooit een negatief incident voordoen. Misschien komt er zelfs fysiek geweld bij kijken. Mijn moeder houdt soms haar hart vast voor mij. Ze is bang dat het bij mij ook een keer fout gaat, omdat ik mijn homoseksualiteit niet verberg.

‘Alsof we er collectief voor kiezen van de een op de andere dag met een man in bed te duiken’

Ik vind het maar een enge gedachte dat er mensen rondlopen die homo’s simpelweg niet willen tolereren, laat staan accepteren. Alsof wij er collectief voor kiezen om van de een op de andere dag met een man het bed in te duiken. Homoseksualiteit is niet ‘onnatuurlijk’, maar komt voor bij mens en dier. Homoseksualiteit is ook geen zonde, en dus niet iets wat bestraft hoort te worden. Daar was mijn bespuger het helaas niet mee eens. 

Tegen jullie zeg ik daarom: wees trots op wie je bent en voel je nooit minderwaardig doordat anderen niet hebben geleerd om andersdenkenden te accepteren. Ik laat me in ieder geval niet bang maken. Gisteren fietste ik gewoon weer alleen naar huis, door dezelfde straat. Fuck the haters!

Foto: Mgr. Madhatter