In de periode augustus 2015 en juni 2016 zijn 376 Nederlandse mensen gestart met PrEP, waarvan 374 homomannen of mannen die seks hebben met mannen en twee transgender vrouwen. 273 startten met het dagelijks nemen van PrEP, de overige 101 deelnemers kozen ervoor incidenteel PrEP te gebruiken. 

Twee hiv-infecties
Twee van de deelnemers liepen een hiv-infectie op. Een van hen was gestart met PrEP, maar even later gestopt. Enkele maanden later werd er hiv bij hem vastgesteld. De andere geïnfecteerde liep hiv op, ondanks dat hij dagelijks PrEP slikte. Over zijn seksgedrag kon onderzoeker Elkse Hoornenborg van de GGD Amsterdam nog niets zeggen. Dat wordt binnenkort in een wetenschappelijk rapport gepubliceerd. 

Niet zonder risico's
'Dat PrEP niet voor de volle 100 procent beschermt tegen een hiv-infectie was al bekend uit onderzoeken. Ook weten we dat het belangrijk is dat je PrEP trouw slikt', aldus Hoornenborg. 'Daarentegen: als je PrEP niet inzet, dan zou je een veelvoud aan hiv-infecties zien bij mensen met een verhoogd risisco op hiv. Omdat er altijd nog een klein risico op een hiv-infectie bestaat, worden deelnemers doorlopend gewezen op het belang van het gebruik van condooms naast PrEP, ook om soa te voorkomen.'

Andere gevallen
Het is niet de eerste keer dat een PrEP-gebruiker toch een hiv-infectie oploopt. In Canada gebeurde het afgelopen jaar en in New York heeft ook een PrEP-gebruiker hiv opgelopen. Dat heeft het HIV Research for Prevention in Chicago bekendgemaakt. De man slikte dagelijks PrEP, maar gebruikte geen condoom tijdens de seks die hij had met verschillende mannen.