Host DeeDee Janssens maakt zich op voor een intense opkomst en backstage worden de laatste pruiken rechtgezet. Een groep mannen met zwarte strikjes vult de eerste rij, een heel legioen aan Zuiderburen is naar Rotterdam afgereisd om de Vlaamse Farah Night te supporten en ook drag-legende Dusty Gersanowitz is van de partij.

Miss Travestie Holland begint met de onnavolgbare DeeDee Janssens, die uit de lucht komt aangevlogen. Nadat ze geland is, helpt zuster Snorella WC nog even haar jurk recht te leggen en gaat de show van start. 

Elf tien (Rose Hill is zoek) queens staan in de halve finale en leveren een heerlijk, uitbundig spektakel. Kiki Boops lijkt tijdens haar optreden wat armbanden te verliezen en Shadow komt met een prachtige witte panter het podium op. Dat is nog eens een entree maken. De gezusters Fannie en Glannis van The Fabulous Glamour Sisters volgen elkaar op, maar vooral Fannie helpt de zaal te ontwaken.

De jury bestaat uit tv-stylist Fred van Leer, Vengaboy Robin Pors, stylist Paul Benjamin en fotograaf Julian Beusker. Fred deelt de queens nog even mee dat ze voortaan echt hun benen moeten scheren. Ook de glimmende huidskleurige panty's mogen ze van hem volgend jaar thuislaten. Ouch, the shade of it all...

Victoria Vyper met Miss Diamond tijdens de show.

Niki Today tijdens haar optreden.

De Vlaamse dragqueen Farah Night.

Zodra de Vlaamse Farah Night het podium opkomt is het duidelijk dat ze hier niet is om vrienden te maken. Twee vrouwelijke en twee mannelijke dansers (die de boel duidelijk niet 'getuckt' hebben) ondersteunen haar act. Het volume van de muziek gaat omhoog en de Belgen in de zaal worden wild van enthousiasme. Met twee outfit reveals weten ze in België wel hoe je een show moet geven. 

Als bekend wordt welke zes kandidaten door zijn naar de finale worden de eerste koffers ingepakt. Dragqueen Dusty wordt ondertussen het podium opgeholpen en neemt een welverdiende oeuvre lifetime achievement en wat wat dies meer zij-award in ontvangst. 

In de finale verrast de Arnhemse Amy Astoria het publiek met een mannelijke én vrouwelijke versie van 'Time to say Goodbye' en waagt Abby OMG zich aan de eerste én enige split van de avond. Ook Daisy D-Zire heeft een grote groep dansers én fans meegenomen.

Dusty kreeg een oeuvre award.

De hysterische deelneemster Ellen van Ellende.

Miss Travestie Holland 2015 Tiffanie Deelight was ook van de partij.

Ellen van Ellende lijkt de enige comedy queen van de avond. Met een hilarische act, waarin ze wel vier keer van outfit wisselt en een pasgeboren baby het podium afgooit, heeft ze meteen een grote voorsprong op de rest van de queens. Totdat Niki Today aan de beurt is.

Op de grote beeldschermen worden beelden getoond van aangevallen dragqueens en vernielde regenboogzebrapaden. Niki zingt een prachtige versie van Shirley Bassey's 'This Is My Life' en na een speech, waarin ze vertelt dit te doen voor dat ene dikke jongetje in Almelo dat ook maar wat graag dragqueen wil worden en dat we nog een lange weg te gaan hebben naar volledige acceptatie, is duidelijk dat we een winnaar hebben.

The final two: Ellen van Ellende en Niki Today

En volgend jaar? Graag wat meer ingesnoerde meiden, geschoren benen en minder nare reacties (tot doodsbedreigingen aan toe) vanuit het Vlaamse publiek. Toen bleek dat de Vlaamse kandidaat niet gewonnen had, doken er op Facebook diverse nare berichten van zuiderburen op over de Nederlandse queens en de show.

Jammer, want the art of drag is er juist om te verbinden in plaats van te verdelen. Daarbij is de Miss Travestie Holland 2016 een dag waar de Nederlandse dragscene heel erg trots op mag zijn. Op naar een nog grotere dertigste editie volgend jaar!

Tekst en beeld: Roel Janssen