Verhaal
Mormoon Aaron Davis (Steve Sandvoss) wordt door zijn community met andere missionarissen naar LA gestuurd om het Mormoonse geloof te verspreiden. De missionarissen wonen tijdelijk in een appartement naast dat van de aantrekkelijke, homoseksuele Christian Markelli (Wes Ramsey). Laatstgenoemde gaat een weddenschap aan met collega’s; hij belooft dat hij een van de mormonen kan verleiden. Mormoon Aaron, die gay blijkt te zijn, valt voor de charmes van Christian. Op het eerste oog verwacht je misschien een zoetsappig en oppervlakkig romcom plot, maar Latter Days is verrassend grappig en op momenten zelfs ontroerend. De productie is voor Amerikaanse begrippen ook nog behoorlijk gedurfd. In 2003 werd de film zelfs in sommige Amerikaanse bioscopen verboden omdat-ie te controversieel zou zijn.

 
Drama en humor

Latter Days is geschreven en geregisseerd door C. Jay Cox, die ook het script van feelgoodfilm Sweet Home Alabama (met o.a. Reese Witherspoon) schreef. Cox schuwt er niet voor thema’s als coming-out, religie, aids en zelfverminking aan bod te laten komen in een productie die ogenschijnlijk heel luchtig is. De keuze om de film nogal veel diepgang te geven, resulteert in prachtige, tragische scènes die goed in balans zijn met de eveneens aanwezige humor in de film.


Sexy scènes 
Het spel van acteurs Ramsey en Sandvoss is indrukwekkend, zeker gezien de twee relatief onbekend waren voor deze film. Ook de chemie tussen de mannen spat van het scherm, wat de intieme scènes ontzettend sexy maakt.

 

Wie verder schittert in haar bijrol, is Mary Kay Place. Zij speelt de moeder van Aaron en ziet hoe moeilijk haar zoon het heeft met het accepteren van zijn eigen identiteit, maar kan tegelijkertijd geen begrip voor hem opbrengen vanwege haar oerconservatieve achtergrond. De belangrijke dialoog tussen de twee, waarin ze hierover praten, is dan ook ontzettend verdrietig en pijnlijk om naar te kijken.

 

Veel melodrama in Latter Days dus, maar de film laat je dankzij het feelgood-einde gelukkig wel met een goed gevoel achter. Aanrader voor een herfstachtige zondagmiddag. Popcorn erbij, lichten uit en gaan!