1. Stimuleer humeur en hersenen
Bewegen in de buitenlucht is beter voor je humeur dan sporten met een dak boven je hoofd. Omgeven zijn door natuur zorgt voor een ontspannen gevoel en een vermindering van stress, en wordt geassocieerd met een gezondere geest. Verder laat onderzoek zien dat buitenactiviteiten onder andere je creativiteit en probleemoplossend vermogen stimuleren. Mensen die buiten sporten, voelen zich vitaler dan hen die dezelfde activiteit binnen beoefenen. Ook geeft een groene omgeving je zelfvertrouwen een boost. 

2. Houd het langer vol
Vast wel herkenbaar: je gaat even een rondje doen buiten, en voor je het weet ben je een uur verder. Iets wat je op de loopband niet zo snel gebeurt… Op straat en in de natuur zijn, geeft je allerlei zintuiglijke prikkels die ervoor zorgen dat je niet of amper op je horloge kijkt. Ook is de kans groter dat je een workout herhaalt die je buiten hebt gedaan, vergeleken met binnen. Kortom, buiten sporten kan je prestaties ten goede komen wanneer je lange afstanden wilt afleggen.

3. Minder snel ziek
Ben je gevoelig voor rondgaande virusjes, dan kan je baat hebben bij buiten bewegen. Resultaten van een Koreaans onderzoek in 2014 suggereren dat je met geregeld sporten de kans op een verkoudheid flink verkleint. De verklaring volgens de onderzoekers; regelmatig bewegen versterkt je immuunsysteem, waardoor je beter bestand bent tegen infecties. Buiten loop je overigens ook minder risico om aangestoken te worden dan in de sportschool, waar ziektekiemen wat meer de overhand hebben.

4. Gratis onbeperkt sporten
Helemaal fantastisch aan buiten zijn: het is gratis! De frisse lucht, de obstakels, de toeschouwers: alles voor nop. We blijven zuinige Nederlanders tenslotte… Zo lang de weersomstandigheden het ook maar een beetje toelaten, kan je buiten 24/7 onbeperkt gratis sporten. Fiets naar een meertje en duik erin, ga hardlopen wanneer je wilt. Of zoek een streetworkoutpark op om de nodige rek- en fitnessoefeningen te doen. Deze parkjes schieten de laatste tijd als paddestoelen uit de grond, dus er zal ongetwijfeld eentje in jouw buurt zitten.

5. Privacy
Afhankelijk van het tijdstip en de locatie, kan je in de buitenlucht het rijk helemaal voor jezelf hebben. Iets waar je héél erg zen van kan worden, vooral wanneer je drukke groepslessen en een net wat te volle gym gewend bent. Werk schaamteloos aan je looptechniek, hijg of boer of zing zo hard als je wilt. Zonder pottekijkers kan je maximaal losgaan en helemaal jezelf zijn. 

6. Zonlicht
Het grote voordeel van overdag buiten zijn, is de aanwezigheid van de zon. En zonlicht betekent niet alleen een lekker kleurtje op je kop, maar ook aanmaak van vitamine D, wat bijdraagt aan sterkere botten. Je krijgt al voldoende vitamine D als je in de zomer een half uur buiten in het daglicht bent met onbedekt hoofd en onbedekte armen. In de winter is dit anders: een goede reden om meer de hort op te gaan! Blootstelling aan voldoende licht zorgt eveneens voor een beter slaapritme. En dat is weer van positieve invloed op je algehele fitheid. 

De FIT. Methode 
Op zoek naar een stappenplan dat jou helpt met het opbouwen van spieren, slanker worden en ervoor zorgt dat je dat droomlichaam bereikt? 

De FIT. Methode leert je niet alleen alles over fitness, voeding en rust, maar voorziet je van een exact stappenplan, zodat jij precies weet wat je moet gaan doen om jouw droomlichaam te bereiken! 

Het boek is niet alleen voor beginners, maar ook voor gevorderden en zelfs pro’s! Waar wacht je dus nog op? Tijd om aan de slag te gaan!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met FIT.nl.

Coverfoto: Still uit Modern Family