Uit onze archieven:

Een open relatie: zo doe je dat

Met elkaar praten is de belangrijkste voorwaarde voor succes.

Leestijd: 3 min

Open relaties zijn relatief populair onder homoseksuele stellen. Het is veel breder geaccepteerd en het gaat veel vaker goed dan bij hetero’s. Toch gaat het ook voor twee mannen niet vanzelf. Met elkaar praten is de belangrijkste voorwaarde voor succes.

In een open relatie gun je elkaar de ruimte om je verlangens tot op zekere hoogte na te jagen en dat kan heel bevrijdend zijn. Toch werkt een open relatie lang niet voor iedereen. Veel mannen moeten er niets van hebben. Dat kan zijn omdat ze snel jaloers zijn, maar ook bijvoorbeeld omdat ze een monogame relatie van grotere waarde vinden.

Het moment waarop mannen overgaan tot een open relatie verschilt. Sommige stellen denken er pas aan wanneer het niet meer goed gaat samen. Hoewel er uitzonderingen zijn, is dat vaak uitstel van executie. Je kunt je in zo’n geval afvragen of je nog echt bij elkaar wilt blijven en of het openstellen van je relatie daar echt bij gaat helpen. Vanaf dag één je relatie openstellen scheelt een hoop drama, maar zou afbreuk kunnen doen aan de romantiek. 

Fluïde afspraken
Elke relatie is anders, dus je spreekt samen af hoe jullie het willen doen. Je kunt bijvoorbeeld afspreken wat jullie van elkaar mogen doen en hoe vaak, wat jullie elkaar wel en niet willen vertellen en waar jullie met anderen afspreken. 

Afspraken die je vandaag met elkaar maakt, zijn morgen misschien niet meer goed van toepassing. Het is dus handig om het er regelmatig samen over te hebben, vóórdat er problemen ontstaan. Zijn jullie nog tevreden met hoe jullie het nu doen? Lukt het om je aan de afspraken te houden of zijn die afspraken achteraf toch niet zo praktisch? Wil je misschien toch afspreken om er (tijdelijk) alleen voor elkaar te zijn? Een open relatie kan aan verandering onderhevig zijn. Zolang je met elkaar in gesprek blijft en elkaars wensen en grenzen respecteert, hoeft dat geen probleem te zijn.

Denk aan elkaars gezondheid
Om soa's buiten de deur te houden, spreken veel stellen af dat seks buiten de relatie altijd met condoom gebeurt. Dat is een heel goede afspraak. Toch kan het gebeuren dat je bijvoorbeeld syfilis mee naar huis neemt, want soa’s kunnen ook oraal of via vingers worden overgebracht. Laat je daarom altijd met enige regelmaat allebei tegelijk testen op hiv en soa’s (bijvoorbeeld via MantotMan Testlab) en wees eerlijk over de uitslag. Want als jij genezen bent van chlamydia, syfilis, gonorroe of LGV, maar je partner niet, dan kan hij die soa opnieuw op jou overdragen. 

Heb je tegen de afspraken in zonder condoom geneukt? Dan is het belangrijk dit meteen aan je partner te vertellen. Je kunt dan beiden alert zijn op eventuele symptomen van een acute hiv-infectie en met samen met condoom neuken tot je zeker weet dat je geen hiv hebt opgelopen. Als jullie allebei vaker seks hebben buiten de deur, is het de moeite waard om je eens in te lezen over het gebruik van PrEP.

Praten
Praten over je (open) relatie kan lastig zijn. Tips voor een goed gesprek: 

  • Vertel het als je meer voelt voor een ander dan gepland. Kan gebeuren. Door daar met elkaar over te praten kan dat gewoner en minder bedreigend worden.
  • Wees eerlijk als je de gemaakte afspraken niet bent nagekomen. Snel vertellen maakt het minder beladen.
  • Denk na over je eigen gevoelens en verlangens en praat daar over. Vraag ook naar die van hem!
  • Vul niks voor je partner in, maar vraag hem wat hij denkt.
  • Geef antwoord op vragen. Wil je het ergens liever (nog) niet over hebben of ben je er nog niet over uit wat je precies vindt? Dan is het beter om dat gewoon te zeggen.
  • Maak duidelijk dat je 100% voor elkaar gaat. Net als bij een monogame relatie dus!

Lees meer over open en andere relaties op www.mantotman.nl.

Powered by Labrador CMS