Michael van Praag, voorzitter van de Nederlandse voetbalbond KNVB, was aanwezig in de Amsterdam ArenA. 'Ik hoor dan voetbalclubs zeggen "Homo's? Die hebben wij niet!". Een schande! Drie tot vijf procent van de Nederlanders is LHBT. Ook bij (professionele) voetbalclubs dus.' The European Diversity Statement is een initiatief van Heroes of Football. Zij willen ervoor zorgen dat iedereen die voetbal speelt zichzelf kan zijn.

'We hebben "Heroes" nodig die uit durven te komen voor wie ze zijn'

Europese bonden
Voetbalbonden uit België, Engeland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Luxemburg, Nederland, Noord-Ierland, Schotland en Turkije hebben hun handtekening onder de verklaring gezet. Ook Frans Timmermans, eerste vice-president van de Europese Unie, was aanwezig in Amsterdam.

Timmermans liet weten zich in te zetten voor meer acceptatie binnen de voetbalwereld. 'Het voetbal loopt achter op de rest van de wereld', zei hij in zijn toespraak. 'Ik geloof niet dat er binnen de professionele voetbalwereld niemand gay is. We hebben "Heroes" nodig die uit durven te komen voor wie ze zijn.'

'Er is niets veranderd' 
Karin Blankenstein, voorzitter van de John Blankenstein Foundation en een van de initiatiefnemers van 'Heroes of Football' deed een emotionele toespraak. 'Er stoppen nog steeds voetballers omwille van hun seksualiteit. Daarom hebben we Heroes of Football opgericht. Om van voetbal een plek te maken waar iedereen zich thuis voelt, waar iedereen gezien mag worden én waar je deel bent van een team.'

'Ik kan niet veranderen wie ik ben en wil niet veranderen wie ik ben'

Voetbalhelden
Heroes of Football is een Europees initiatief om ervoor te zorgen dat iedereen die van voetbal houdt of deelneemt aan het spel, onbelemmerd plezier beleeft en daarin helemaal zichzelf kan zijn, ongeacht zijn/haar seksuele voorkeur. In een campagne zullen homoseksuele sporters zich een voor een openbaren om zo een signaal af te geven. Spaanse scheidsrechter Jesus Tomillero en amateurvoetballer Danillo Verboom waren tijdens de lancering de eersten die bekendmaakten deel uit te maken van het zogeheten 'Heroes of Football'-team. 'Ik kan niet veranderen wie ik ben, en ik wil niet veranderen wie ik ben, want dat zou niemand moeten willen', aldus Verboom.

Tekst: Roel Janssen / Coverbeeld: Raymond van der Bas