Ben je top of bottom? Het is een vraag die in het datingcircuit veelvuldig en makkelijk wordt gesteld. Het beantwoorden ervan is soms wat moeilijker: tja, wat ben ik eigenlijk? Voor sommige mannen is het een onwrikbaar gegeven dat ze het één zijn of het ander. Met anderen kun je beide kanten op, zij zijn versatile. 

Hoe groot zijn de percentages tops, bottoms en versatiles eigenlijk? Zoveel onderzoeken, zoveel uitkomsten. Het meest recente Nederlandse onderzoek, de Schorer Monitor, stamt uit 2011, er deden ruim 4600 mannen aan mee. Van de mannen die aan anale seks doen, gaf 48 procent aan dat ze het halfjaar voorafgaand aan het onderzoek versatile waren geweest. 24 procent was uitsluitend bottom, 28 procent zei dat ze in die periode alleen top waren. Overigens hadden deze cijfers betrekking op seks met losse partners. Het onderzoek ging niet in op de rolverdeling onder vaste partners. 

Minstens zo interessant als de vraag wat je voorkeur heeft, is hoe die voorkeur eigenlijk wordt bepaald. Waarom moet de een er niet aan denken om geneukt te worden, terwijl de ander niet actief zou kunnen neuken als zijn leven ervan afhangt? 

Prostaat
Wat een rol kan spelen is simpelweg of je lijf het lekker vindt: de prostaat, die net voorbij de sluitspier zit en ook wel de mannelijke G-spot wordt genoemd, levert bij veel mannen een intense sensatie op als ze worden geneukt. Anderen zijn juist ongevoelig voor aanraking of ze ervaren zelfs pijn.

Je mentale bedrading is minstens zo belangrijk: de een vindt het fijn om zich over te geven aan iemand, de ander vindt het opwindend om zijn partner te domineren. En dat kan doorwerken in hoe iemand die top is of bottom zijn partner kiest. Een Amerikaanse student die onderzoek deed onder vierhonderd homomannen, kwam erachter dat tops relatief vaker de voorkeur gaven aan een partner die iets kleiner en jonger is dan hemzelf. Bottoms kozen juist liever voor iemand die groter en ouder is. 

Mannetje/vrouwtje
De resultaten van dat onderzoek leveren een beeld op dat past bij een rolverdeling zoals die onder hetero's bestaat tussen man en vrouw. Het is een koppeling die veel homomannen zelf ook maken: tops zouden mannelijker zijn dan bottoms. Impliciet kleeft daar een waardeoordeel aan: degene die zich laat neuken zou minder man zijn dan degene die neukt. Onzin natuurlijk. Maar het zorgt er wel voor dat sommige mannen liever niet de passieve rol aannemen, of zich er slecht over voelen als ze dat wel doen. 

Dat is jammer en onnodig. Wat je fijn vindt in bed doet niks af aan hoe mannelijk je wel of niet bent. Het is een voorkeur, zoals de een liever koffie drinkt en de ander liever thee. Wat jij prettig en opwindend vindt, is aan jou. Experimenteer er dus mee als je dat wilt. Sta jezelf toe om jezelf en de ander te ontdekken, bied elkaar de ruimte om te veranderen. De rol die je aanneemt tijdens seks, is niet in de laatste plaats afhankelijk van de chemie die je voelt met iemand, of simpelweg van de behoefte die je voelt op het moment dat je bezig bent.

Meer info op Mantotman.nl
Of je nu top bent, versatile of bottom, wees altijd actief als het gaat over het voorkomen van hiv en andere soa's. Met condooms en voldoende glijmiddel beperk je het risico op hiv en andere soa's maximaal. Op Mantotman.nl vind je alles over alles over fijne en beschermde anale seks voor tops én bottoms.