Ten eerste: geef niet op en gooi of geef het kledingstuk niet weg! Nu we allemaal wat duurzamer moeten gaan leven is dit een belangrijke. Het is ook superzonde, tenslotte heb je het kledingstuk ooit zo mooi gevonden dat je er je zuurverdiende euro’s aan hebt uitgegeven. Daarbij komt dat je geld uitspaart door er toch een nieuwe look van te stijlen. Je hoeft dan immers geen nieuwe kleding te kopen, een modegoudmijn dus. 

De tweede tip is om te kijken naar de lengte van het kledingstuk. Het grijze jasje dat ik aan heb op de foto’s bij deze column had ik al een heel lange tijd in mijn kast hangen. Ik kon mijzelf er niet toe zetten het weg te doen, omdat ik het jasje ontzettend mooi vind. 

Toen mijn voorkeur verschoof van heupbroeken naar ‘high waist’ broeken, bleek het jasje daar ineens perfect bij te passen. Doordat de lengte van het jasje net boven de heup valt, was er eerder onder het jasje steeds een stukje shirt, overhemd of trui te zien met daaronder pas de heupbroek. Geen gezicht! De ‘high waist’ broek lost dit probleem perfect op, waardoor het jasje ineens een favoriet item in mijn kast werd. 

'Ineens was het jasje dat ik nooit aantrok mijn favoriete item'

Overigens geldt dit ook voor een korte trui of shirt. Bij een lang shirt of trui past een skinny jeans, of legging gecombineerd met een ‘oversized’ jas. Het is tenslotte winter. Een shirt of trui die net over of op de heup valt past perfect bij een heupbroek. Mocht je wijde broeken dragen, dan past een strak overhemd of shirt daar perfect bij.

Tip drie: kijk naar de kleur van het kledingstuk. Zo passen grijs, zwart en wit goed bij elkaar. Die kun je ook goed combineren met kleuren in donkere tinten. Heeft je kledingstuk een duidelijke kleur die je aanspreekt, laat die dan terug komen in de andere kledingstukken die je erbij aantrekt. Dit laat zien dat er over is nagedacht en laat zo ook jouw persoonlijke stijl zien. In mijn look op de foto’s zie je het grijs van het jasje dat ik aanheb terugkomen in de tas. De zwarte sproeten van het jasje komen terug in de tas, broek, sjaal en strik. De witte sproeten komt terug in mijn overhemd.

'Probeer eens een combinatie die op voorhand onmogelijk lijkt'

De laatste tip: denk out of the box. Combineer het kledingstuk eens op een manier waarvan je op voorhand zou denken dat het onmogelijk mooi kan zijn. Soms zit je zo vast in wat je gewend bent dat je je afsluit voor nieuwe inzichten. Er kunnen soms verrassende dingen uitkomen.

Ik ben heel benieuwd wat voor kledingstuk al tijden in jouw kast hangt te verkleuren. Kom je er na mijn tips nog niet helemaal uit, stuur me dan een berichtje. I’m happy to help!

Elio Heres, blogger, stylist en performer won in 2015 de Absolutely Fabulous award vanwege zijn extravagante mode en nachtleven looks. Hij verliet zijn strikte religieuze familie toen hij zestien jaar was en heeft op de harde manier geleerd dat echt geluk alleen kan voortkomen uit volledig jezelf zijn. Deze manier van denken reflecteert hij in zijn nonconformistische, extravagante, androgene en fabulous outfits. Volg Elio ook op Instagram of via zijn blog.