Woensdagavond had de KNVB de nationale voetbalbonden uit België, Frankrijk, Engeland, Hongarije, Italië, Frankrijk, Luxemburg, Noord-Ierland, Schotland en Turkije te gast in de Amsterdam Arena. Ook de UEFA en FARE waren aanwezig. Samen ondertekenden ze The European Diversity Statement. Het is een intentieverklaring om te komen tot Europese samenwerking voor de volledige acceptatie van homoseksualiteit binnen het voetbal. Acht andere Europese voetbalbonden hebben ook toegezegd het initiatief te ondersteunen.

De intentieverklaring is een initiatief van Heroes of Football, een Europese organisatie die ervoor wil zorgen dat iedereen die van voetbal houdt of speelt zichzelf kan zijn, ongeacht de seksuele voorkeur. Het eerste lid van Heroes of Football is Jesús Tomillero Benavente, een jonge scheidsrechter in het Spaanse amateurvoetbal die na zijn coming out is bedreigd. Bij de ondertekening was KNVB-voorzitter Michael van Praag aanwezig. Hij zei: ‘Vooral in het mannenvoetbal was en is homoseksualiteit een groot taboe. Maar misschien nog erger: ook in het jeugdvoetbal durft lang niet iedereen écht zichzelf te zijn.

Dat 50% van de homoseksuele jongeren weleens aan zelfmoord heeft gedacht, raakt mij diep. Dat mogen we als voetbalbonden niet accepteren en moeten we samen aanpakken.’ Ook Frans Timmermans, eerste Vice-President van de Europese Unie, was aanwezig. ‘Er is haast geboden’, zei hij. ‘Het voetbal loopt achter op de rest van de wereld. Het voetbal heeft mij als bondgenoot om dit probleem aan te pakken, het is onze gezamenlijke plicht.’ Karin Blankenstein, voorzitter van de John Blankenstein Foundation en een van de initiatiefnemers van Heroes of Football: 'Er stoppen nog steeds voetballers omwille van hun seksualiteit.

Daarom hebben we Heroes of Football opgericht. Om van voetbal een plek te maken waar iedereen zich thuis voelt, waar iedereen gezien mag worden én waar je altijd deel bent van het team.'