En waarschijnlijk vraagt Donald Trump zich dat zelf ook af, want in de periode voorafgaand aan zijn verkiezing tot president heeft hij zich diverse keren geroerd als het ging om bijvoorbeeld de openstelling van het huwelijk. Verder heeft hij een vice-president die in het verleden anti-homo-uitspraken heeft gedaan. Tijdens zijn campagne zei Trump op een gegeven moment dat ‘de gays’ van hem houden. En dat hij de LHBT-gemeenschap beter ondersteunt dan zijn opponent Hillary Clinton. Maar een maand later stond hij te speechen op een anti-LHBT-conferentie in Orlando, zo merkte Gay Times op.

Wat betreft het huwelijk tussen M/M en V/V is Trump onduidelijk. In 2011 riep hij dat hij ertegen is en vier jaar later dat hij het ‘traditionele huwelijk’ ondersteunt. Nadat het Hooggerechtshof oordeelde dat het huwelijk een recht was voor alle inwoners van de VS, zei Trump dat hij zich daarbij zou neerleggen. Echter: in januari dit jaar zei hij dat hij overweeg advocaten aan te wijzen die het besluit van het Hooggerechtshof naast zich neer kunnen leggen.

Over de rechten voor transgenders om een toilet naar eigen keuze te bezoeken heeft Trump niet echt een mening. ‘Er zijn ergere problemen, dat moeten ze per staat maar uitzoeken’, luidt die, kort samengevat. Over discriminatie op de werkvloer: het is bekend dat Donald Trump de First Amendment Defense Act (FADA) ondersteunt. Hierin mogen werkgevers, bedrijven, huiseigenaren en organisaties werk of steun weigeren aan mensen die niet leven in lijn met hun geloof. Dit kan discriminatie tegen LHBT’s in de hand werken. Dan is er nog Mike Pence, Trumps running mate en toekomstige vicepresident. Die heeft zich in het verleden uitgesproken tegen de openstelling van het huwelijk en is vóór conversietherapie.

Ook tekende hij de Religious Freedom Restoration Act voor de staat Indiana, waarin net als bij de FADA mensen dienstverlening kan worden geweigerd op basis van religieuze gronden. Hoe dit allemaal uitpakt, moeten we afwachten. Maar veel Amerikanen gaan er vanuit dat Trump vooral conservatieven op topposities zal willen benoemen, waardoor er een conservatieve wind zal gaan waaien in de VS.

Bron: Gay Times