Het is een grote stap voor holebi-gezinnen, vindt Jelle Martens, voorzitter van Stichting Meer Dan Gewenst, die zich inzet voor LHBT's met een kinderwens. 'Het is geweldig dat de overheid mij straks ook als volle papa van mijn dochter ziet. Net zoals mijn dochter dat al vanaf haar geboorte doet', vertelt Jelle, zelf co-ouder, aan Gay.nl.

'Voor alle jonge holebi's betekent dit dat je voortaan zeker weet dat je niet alleen vader of moeder kúnt worden, maar dat de overheid dat ook goed vindt en faciliteert. Uit de kast komen betekent nooit meer dat je geen vader of moeder kunt worden.' Daarvoor moet de wet er natuurlijk wel nog eerst komen.

Erkenning voor meeroudergezinnen
Een 'erkenning voor meeroudergezinnen', aldus COC-voorzitter Tanja Ineke. 'Derde en vierde ouders zijn straks ook volgens de wet echt ouders, en dat is voor kinderen en ouders van grote emotionele betekenis.'

Het nieuwe voorstel lost veel praktische problemen op. 'Kinderen kunnen straks met al hun ouders op vakantie, naar ouderavonden en naar de dokter. Ze kunnen zonder problemen een studiebijdrage of erfenis van hun derde of vierde ouder ontvangen en formaliteiten als het openen van een spaarrekening of het aanvragen van een paspoort zijn geen probleem meer.' 

Draagmoederschap
Momenteel gebeurt het nog te vaak dat Nederlandse wensouders moeten uitwijken naar het buitenland. Daarom moet ook draagmoederschap eenvoudiger mogelijk worden, stelt de commissie. Maar wel met respect voor menselijke waardigheid van moeder en kind.