Ik scroll wat door Facebook en bekijk af en toe een paar profielen. Homo’s voornamelijk, die vind ik nu eenmaal interessanter. Met de een heb ik zes of zeven gemeenschappelijke vrienden, met de ander misschien één of twee. Best opvallend, een paar jaar in Amsterdam en je staat al in verbinding met de halve community.

Een beetje gek wordt het wanneer je plotseling een bekend Facebookprofiel in de kroeg tegenkomt.
‘Hoe heet je? Nee hoor, jou ken ik niet’, zeg ik, terwijl al zijn Facebookposts sinds 2013, interesses en gemeenschappelijke vrienden door mijn hoofd schieten. Awkward…

Wellicht heb ik zelfs allang mijn toekomstig vriendje online gestalkt. Hoe moet ik hem later gaan vertellen dat ik eigenlijk al weet dat zijn lievelingseten spaghetti carbonara is, als hij me dat vol enthousiasme vertelt? Moet ik acteren of opbiechten? Niet alleen via Facebook is informatie verkrijgen zo gemakkelijk: ook via Instagram, Tinder of gewoon via mond-tot-mond reclame krijg je soms meer mee dan je lief is.

'Best irritant, dat zoveel homo's elkaar kennen'

Zo gaat het in ieder geval in mijn specifieke homocircuit: een mix van jonge homoseksuele studenten die (veel) uitgaan in Amsterdam. Het klinkt nu allicht nog wat vreemd, maar het zou me niets verbazen als er binnenkort een app verschijnt waarmee homo’s elkaar kunnen recenseren. ‘Hallo, mag ik jouw referentienummer? Ah, je kent Tom ook, zie ik? Heb je misschien een aanbevelingsbrief voor me?’ Voor je het weet verschijnt er een soort moderne bangalijst.

Van mij mag die informatiestroom wel iets minder. Ik vind het altijd een beetje gek, en zelfs vrij irritant, dat zoveel homo’s elkaar kennen. Iedereen weet van alles en nog wat van elkaar. Tinder heeft onlangs zelfs een betaalde functie toegevoegd die ervoor zorgt dat andere gebruikers jouw profiel eerder zien langskomen. Alsof het een soort race is om als eerste gezien en geswiped te worden. Ik ga voortaan toch maar eerlijk toegeven dat ik een bekend gezicht al eens eerder uitvoerig online geanalyseerd heb.

‘Hallo! Ik heb al 37 foto’s van je geliket op Instagram, op Facebook zag ik je lieve hond en op Tinder zijn we een match. Ik ben Timo.’
Geef toe, online stalken doen we allemaal.

Foto: Mgr. Madhatter