Touko Laaksonen zegt je misschien niet meteen iets, maar je heb vast en zeker weleens een tekening van hem gezien. Als Tom of Finland brak hij door met zijn homo-erotische kunst, waarin sommigen niet meer dan porno zagen.

In een film van Dome Karukoski wordt Laaksonen neergezet als een activist en een icoon die meer in zijn mars had dan het maken van 'vieze' plaatjes.

Macho's
Op zijn tekeningen zijn hyperseksuele macho’s te zien die inmiddels worden gezien als een van de hoogtepunten van de homocultuur.

Uniform
Laaksonen was gefascineerd geraakt door mannen in uniform, toen hij in de Tweede Wereldoorlog naar het front werd gestuurd.

Sexy
Hij zei daarover: ‘De hele nazi-filosofie, racisme, haat, ik moet er niets van hebben. Maar toch wilde ik ze tekenen. Ze hadden de meest sexy uniforms.’

In de kast
In de jaren vijftig werkte hij overdag bij een reclamebureau en ’s nachts veranderde hij in een door erotiek bevangen Michelangelo. Lang waren de tekeningen van Tom of Finland met agenten, motorrijders en bouwvakkers de enige erotische afbeeldingen die mannen die nog in de kast zaten onder ogen konden krijgen.

Invloed
Scriptschrijver Aleksi Bardy, die werkte aan Tom of Finland, zegt dat het werk van Laaksonen van enorme invloed is geweest op hoe mannen wereldwijd worden gezien, wat imago betreft.

Pekka Strang
In de film wordt Laaksonen (die in 1991 op 71-jarige leeftijd is overleden), gespeeld door de Finse acteur Pekka Strang, die dit ‘de rol van zijn leven’ noemt.

Bron: NewNowNext