Ik had in de aanloop naar kerst alles goed geregeld, zoals altijd. Kerst is voor mij elk jaar een drukke tijd: kerkdiensten die ik zelf mag doen, diensten waar ik graag bij wil zijn en gezellig samen eten met familie. Die bewuste kerst een paar jaar terug liep het anders. De afspraken met mijn familie waren per ongeluk verkeerd gemaakt en zo trof ik mijzelf op Eerste Kerstdag toen ik thuiskwam uit de kerk alleen aan. No big deal, dacht ik eerst nog, maar dat gevoel was van korte duur. Het was niet lang nadat mijn vorige partner en ik uit elkaar waren gegaan en ik voelde mij gewoon ontzettend alleen. Toen pas ondervond ik aan den lijve: wat een ingewikkeld feest is kerst zonder familie om het mee te vieren.

Familie is hoe dan ook een ingewikkeld gegeven voor veel LHBT’s. Het zijn de mensen met wie je een bloedband hebt, de mensen tussen en door wie je groot bent geworden. Te vaak nog zijn het echter ook de mensen met wie de relatie ingewikkeld is geworden, toen je besloot (eindelijk) jezelf te zijn: lesbisch, gay, bi, trans. Voor velen is kerst een verplicht nummer waar een hoop vervelende spanning omheen hangt. En ook als de spanning wat minder is, kun je juist met dat familiefeest, midden tussen de broers en zussen met kinderen, ervaren: dit is een ander leven en ik hoor hier toch niet helemaal bij. Een gevoel van vervreemding.

'De bijbelse familie waar kerst om draait is best queer'

Wat ben ik blij dat ik leef in een land waar het begrip 'familie' steeds ruimer wordt. We zitten niet langer vast aan ‘hoe het hoort’. Al jaren kunnen ook koppels bestaande uit twee vrouwen of twee mannen kinderen krijgen en opvoeden. Nog maar heel kort geleden heeft onze regering zelfs aangegeven te willen werken aan nieuwe wetgeving voor deze ‘regenboogfamilies’. Om hen op zo’n manier aan elkaar te verbinden dat zij fatsoenlijk voor elkaar in kunnen staan en voor elkaar kunnen zorgen. Deze ontwikkelingen laten zien dat het begrip familie eerder samenhangt met waarden als zorg, liefde en voor elkaar opkomen en niet in de eerste plaats met de bloedband waarmee je aan elkaar verbonden bent. Ik ervaar dat zelf eigenlijk al langer in de nieuwe familie die ik in de loop der jaren in andere LHBT’s gevonden heb.

Misschien moeten we ons wat meer gaan spiegelen aan de familie waar het kerstfeest om draait. Die familie is namelijk best wel ‘queer’ en de mensen die zij aantrekt ook. Een tienermeisje, Maria, met een kind, ongetrouwd, en een oudere man, Jozef, die wel voor hen wil zorgen, tegen het oordeel van de samenleving in. En een ‘babyshower’ met vage wijzen uit het oosten die achter een ster aangingen en met nogal stoere maar pittige mannen van het veld. O ja, en met een os en een ezel. Het kan verkeren. Als Jezus opgroeit, moet Hij trouwens zelf ook niet zoveel van ‘gewone’ familie hebben. Desgevraagd zegt Hij: mijn vriendinnen en mijn vrienden zijn mijn familie. Snappen jullie het niet, moeder, broers, zussen? Nu ik er ben, wordt alles nieuw, alles anders…

Ik wens jullie een mooi kerstfeest toe. Als je het leuk vindt, kom dan op zondag 18 december a.s. om 18.00 uur meevieren in de Pink Christmas Kerkdienst in de Keizersgrachtkerk (Keizersgracht 566) in Amsterdam. Twee vrouwen: Maria en Elisabet staan centraal. O ja, en een zwijgende man: Zacharias. Iedereen is welkom. Met medewerking van Galakoor, Gay and Lesbian Klassiek Koor Amsterdam, o.l.v. Yt Nicolai.

Foto: Mgr. Madhatter