1. Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld, Richard de Nooy
Simon vs. 
nog steeds niet gelezen? Dat wordt nu toch echt tijd! Het boek vertelt het verhaal van Simon Spier. Een zestienjarige jongen die op jongens valt. Als een e-mail naar zijn online crush in verkeerde handen valt, is zijn grote geheim niet meer veilig. Simon heeft geen idee hoe hij het zijn ouders en vrienden moet vertellen. Het boek gaat erover waarom je je seksualiteit überhaupt moet verantwoorden. Via de #jointheSimonMovement is er een campagne gestart tegen vooroordelen. Daarvan is het in twee kleuren uitbrengen van dit boek een onderdeel. Twee kleuren, één ISBN-nummer, want wat maakt kleur ook uit?

2. Je moet dansen op mijn graf, Aidan Chambers
'Hoor eens,' zei Barry. Hij kwam van het bed naar me toe en liet die gevaarlijke glimlach weer zien. 'Ik wil iets met je afspreken.'
'Oké,' zei ik. 'Ik neem elke gok één keer.'
'Wie van ons twee ook eerder doodgaat, de ander belooft dat hij op zijn graf zal dansen.' Wat niemand verwacht is dat Hal in Je moet dansen op mijn graf daadwerkelijk op Barry's graf zal dansen. Zijn vrienden en familie verklaren hem voor gek. Aan de hand van Hals gesprekken met een maatschappelijk werkster wordt stukje bij beetje zijn lastige relatie met Barry uit de doeken gedaan.

3. En GOD zag dat het heel goed was, Sandra Taylor & Hazel Barnes
Op 19 november werd het verhalenboek En GOD zag dat het heel goed was gepresenteerd in de Amsterdamse Vredeskerk. Het telt 34 verhalen van holebi's uit heel Europa. Verhalen van rooms-katholieke LHBT's die tot op heden nog niet verteld zijn. De auteurs komen uit landen als Albanië, Malta, Rusland, maar ook gewoon uit Nederland. Het boek geeft een mooi beeld van de verschillende leefomstandigheden van LHBT's in Europa.

4. Ik geef je de zon, Jandy Nelson
Jude en haar tweelingbroer Noah zijn ondanks hun grote verschillen onafscheidelijk. Na een tragische gebeurtenis groeien de twee steeds verder uit elkaar. Drie jaar later lijken ze elkaar amper te kennen. Tot het moment dat Jude een jongen ontmoet die haar leven (en dat van Noah) compleet overhoop gooit. Een bijzonder boek, verteld door de ogen van zowel Noah als Jude. Ik geef je de zon is in het buitenland al bekroond met tal van literatuurprijzen. Zeker een aanrader.

5. Liefde is een rebelse vogel, Mounir Samuel
Na acht boeken als Monique heeft Mounir Samuel nu zijn eerste boek als Mounir uitgebracht. In Liefde is een rebelse vogel volgen we Zetá, een mysterieuze Spaanse, die op haar achttiende op zoek gaat haar roots en die van haar verdwenen vader. Eenmaal terug in Noordwest-Europa raakt ze in contact met een psychologe met een midlifecrisis. Al snel ontvouwt zich een ingewikkelde relatie waarbij de grenzen tussen patiënt en behandelaar als sneeuw voor de zon verdwijnen. De vrouwen helpen elkaar hun grootste angsten onder ogen te zien en hun vleugels uit te slaan. 'Dit verhaal schreef ik niet, dit verhaal schreef mij', aldus Mounir.

Wil jij een exemplaar van Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld onder de kerstboom? Dat kan! Stuur o.v.v. 'Simon' een mailtje naar win@gay.nl met je adres en profielnaam. Wie weet lees jij deze winter nog het boek!