De zussen Claire en Solange zijn al jarenlang dienstmeid bij hun ‘mevrouw’ in een groot huis in de stad. In haar slaapkamer spelen zij om de beurt dat zij mevrouw zijn. Die laatste is naar de gevangenis. Zij bezoekt er haar minnaar die op grond van valse anonieme brieven – geschreven door de meiden – werd veroordeeld. Nu bereiden de zussen een plan voor om hun mevrouw vermoorden. Zij gaan zo op in hun spel dat fantasie en werkelijkheid verward raken. De afloop is fataal.

Debuut
De controversiële regisseur Katie Mitchell maakt met De Meiden haar debuut bij Toneelgroep Amsterdam. Chris Nietvelt en Marieke Heebink spelen de dienstmeiden en Thomas Cammaert is hun mevrouw. Het is niet de eerste keer dat Cammaert in een vrouwenrol te zien is. In het nieuwe nummer van Winq, dat donderdag verschijnt, staat een uitgebreid interview met de acteur. Hier alvast een voorproefje.

Chris Nietveld en Marieke Heebink. Foto: Jan Versweyveld

 Je staat, bij het verschijnen van dit magazine, in De meiden van Toneelgroep Amsterdam. Regisseur Katie Mitchell heeft gekozen voor een man (jij) voor de rol van ‘de Mevrouw’. Waarom?
“Zij speelt graag met gender. In het stuk willen de twee vrouwen de mevrouw vermoorden. Maar nu ben ik dat dus. Ik speel een dragqueen en geen vrouw. Mitchell wil dan toch een man boven de twee vrouwen stellen, die ook weer vrouw is. Zo wordt het rijker en spannender. De twee vrouwen zijn immigranten uit Polen en ik ben hun baas. Zij kleden mij om en maken mij op – zij transformeren mij de hele tijd tot wie ik ben. Het is hun taak. Zij noemen mij steeds mevrouw, ook al ben ik een man.”

In oktober 2015 spraken we je over je rol Sam, een transgender. Je vond je toen te gespierd en daarom kon je geen strapless jurk aan. Vooral het waxen van al je lichaamshaar heb je als een hel ervaren. Ben je dat vergeten?
“Ja, daar gá ik weer. En Katie Mitchell houdt echt van het detail, dus het moet er echt goed uitzien allemaal.”

Dus je gaat nu niet één keer waxen voor een film, maar maandenlang?
“Ik speel De meiden tot en met eind mei. Ik denk dat ik ga scheren en niet meer ga waxen. Ik hoop dat Katie Mitchell mij dat gunt. Ik word uitgekleed, dus je ziet echt alles. En echte dragqueens hebben natuurlijk geen borsthaar.”

Genoeg dan hierover. Je speelde in Bent, maar ook twee keer Joop Admiraal, transgender Sam – de ene gay rol na de andere.
“Het zijn vaak personages die iets met zich meebrengen. Ook met een moeilijk verleden. Worstelen met homoseksuele gevoelens. En als transgender lijkt het mij helemaal moeilijk om op te groeien en dan jezelf te zijn. Nooit vlak, dus ik kan veel met die rollen. Het is dom om nee te zeggen tegen mooie, rijke personages. Die speel ik graag.”

 Volgend jaar ben je te zien als kandidaat in Wie is de Mol. En, heb je gewonnen?
“Haha, daar kan ik natuurlijk niets over zeggen. Ik ben echt fan van het programma, het was een droom om daar aan mee te mogen doen. Toen het belletje kwam of ik mee wilde doen, wist ik: dan moet ik het ook goed doen. Ik ben fan en wil er niet meteen in de eerste aflevering uit liggen.”

De Meiden is een voorstelling van Toneelgroep Amsterdam. De speellijst, de credits en aanvullende informatie zijn te vinden op deze pagina.