Marten Bos (60) begon een jaar of vijf geleden met Alle Kleuren Oost, in Amsterdam. “Ik wist op 4 mei niet zo goed wat ik moest doen”, vertelt hij in een interview met Amsterdam.nl. “Naar de herdenking bij het Homomonument of die op de Dam gaan? Ik had er geen zin in. Ik wilde iets in mijn eigen buurt doen. Zo is het begonnen. We staan stil bij oorlog en vieren onze vrijheid nu jaarlijks met elkaar in de Indische Buurt. Ook tijdens de Gay Pride komen lhbt-ers uit alle gemeenschappen in het stadsdeel samen, om de boodschap van verdraagzaamheid niet enkel in woorden maar in ontmoeting uit te drukken. Het is uitgegroeid tot een enorm netwerk waarin allerlei groepen vertegenwoordigd zijn: Hetero’s, lhbt-ers, mensen van Marokkaanse, Antilliaanse, Afrikaanse, Zuid-Amerikaanse en andere komaf.”

Beschuldigende vinger
Bos wil mensen zoveel mogelijk verbinden. Hij heeft moeite met homo’s in zijn omgeving die met de beschuldigende vinger naar ‘de Marokkanen’ wijzen als het gaat om toenemende intolerantie tegen homoseksuelen. “Ze denken dat de jonge jongens die hen lastig vallen, representatief zijn voor de hele Marokkaanse gemeenschap. Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat dat niet zo is. Die jongens zijn, net zoals andere jongens van die leeftijd, heel erg bezig met hun eigen identiteit en mannelijkheid en hebben moeite met mannen die zich in hun ogen vrouwelijk gedragen. Ze voelen de groepsdruk om zich groot te maken en zich daartegen te verzetten.”

Kaartspel
Bos maakte homoseksualiteit bij deze jongeren bespreekbaar via een zelfbedachte methode: een kaartspel, waarvan inmiddels al zo’n 200 sets zijn verkocht in heel Nederland.

Het complete interview met Marten Bos is te lezen op Amsterdam.nl.