‘O, gezellig schat, altijd goed!’ Ik verwachtte heel even een leuke jongen, maar omdat Tokke vrijgezel is, vroeg ik veel te snel: “Miss L komt zeker mee?” Miss L. is Tokkes klasgenote en beste vriendin. Hij baalde een beetje dat ik meteen goed had gegokt. Ook Miss L. had thuis gevraagd of er een jongen kon komen eten op Eerste Kerstdag. Haar ouders verwachtten wel een jongen, maar zeiden toch ook gelijk: ‘O, Tokke komt zeker mee? Hij is welkom hoor.’ De twee hadden niet verwacht dat het thuisfront hen meteen door zouden hebben.

Verwachtingen.

'De kunst is om je verwachtingen reëel te houden'

Zou ruim tweeduizend jaar geleden die jonge vrouw in de stal in Bethlehem al verwacht hebben dat haar zoon zo’n invloed zou hebben op de wereldgeschiedenis? Ik denk het niet. Mijn vermoeden is dat ze vrij weinig verwachtte op dat moment, slechts met heel haar hart hoopte dat de pasgeboren baby de kou en barre leefomstandigheden zou overleven. Het lijkt me sterk dat ze toen, in haar kraambed, al overzag dat er eeuwenlang zoveel goede en helaas ook zeer kwalijke gebeurtenissen op deze geboorte zouden volgen. En allemaal terecht of onterecht uit Zijn naam. Als ze het al wel had geweten, dan weet ik bijna zeker dat ze alleen liefde en wijsheid verwacht zou hebben. Van alle mensen die haar zoon een lichtend en inspirerend voorbeeld vonden en nog steeds vinden.

Verwachtingen.

Ik denk een van de grootste valkuilen uit ons leven. Vaak verwachten we te veel. Dat ons kerstdiner er net zo feestelijk uit zal zien als in de Allerhande. Dat onze kerstoutfit ons net zo leuk zal staan als bij dat topmodel op de foto. Dat het kerstdiner een keer zonder ruzie en gedoe zal verlopen en dat de kat dit jaar eindelijk een andere hobby zoekt dan kerstballen uit de boom meppen.

De kunst is om je verwachtingen reëel te houden en eventueel bij te stellen. Een wijze dame met wie ik ooit een tijd lang gesprekken heb gevoerd toen het niet zo lekker met me ging, zei me: ‘Irene, je verwacht nog steeds dat Sinterklaas bestaat. Je weet toch ondertussen wel dat hij niet echt is, hé?’ Twee simpele zinnetjes, maar zó waar. Door vast te blijven zitten in verwachtingen (terechte en onterechte) deed ik me zelf een hoop leed aan. Diep in mijn hart wist ik al heel lang dat ik vergeefs bleef hopen op iets waar ik zo naar verlangde, maar wat de door mij gewenste gevers niet konden geven. Het gaf mij veel rust dat onvermogen de schuldige was, niet onwil. Ik stelde – met horten en stoten – mijn verwachtingen bij en uiteindelijk heeft dat me veel opgeleverd.

'Ik hoop voor iedereen op een warm welkom, mét jullie eventuele partners'

Laat ik me toch tegen beter weten in wagen aan een paar verwachtingen voor deze kerst. Of iets voorzichtiger, dingen die ik van harte hoop voor jullie. Een warm welkom, daar waar je kerst het liefst wil vieren, mét jullie eventuele partners. Of een warme respons op je uitnodiging, als jullie zelf mensen thuis willen ontvangen met de feestdagen. Dat jullie alle benodigdheden voor het kerstdiner in één keer in dezelfde winkel kunnen scoren (en niet voor één klein maar essentieel rot-ingrediënt naar een andere overvolle supermarkt moeten). Dat iedereen na de feesten, diners en vieringen weer veilig thuis komt. Dat je outfit niet alleen lekker zit, maar ook nog oogverblindend zal zijn. En ik hoop dat dit jaar de calorieën een keer sportief zijn met kerst en zich discreet uit het decembervoedsel terugtrekken zonder daarbij de smaak van het lekkers tekort te doen.

En als laatste, iets waar ik absoluut geen grip op heb, maar wel een persoonlijke favoriet: eindelijk weer eens een witte kerst, met heel veel dikke witte vlokken die stad en dorp stiller en mooier maken.

Fijne dagen allemaal.

X

Linda de Mol, Imca Marina, Karin Bloemen en Willeke Alberti. Zomaar een selectie van dames die de eerzame titel van homomoeder op hun CV kunnen zetten. Topwijven, stuk voor stuk, maar geen van hen is, voor zover wij weten, echt de moeder van een homo. Irene wel. En haar kind is al 21 jaar net zo lief, net zo lastig, net zo gemakkelijk en net zo moeilijk als haar drie andere (hetero) kinderen. Maar toch zijn er verschillen…

Foto: Monseigneur Madhatter