Van een EuroPride met een recordaantal bezoekers tot een vreselijke aanslag in Amerika die de wereld in shock achterliet. 2016 was een jaar van grote hoogte- en dieptepunten. Wij blikken terug op het meest opmerkelijke nieuws van het afgelopen jaar.
Januari
- In januari besluit het College van Amsterdam verplichte geslachtsregistratie af te schaffen. Vanaf dat moment hoeven Amsterdammers hun geslacht dus niet meer te vermelden. Later laat ook Nijmegen weten te stoppen met geslachtsregistratie.
- Minder mooi nieuws: muziek- en stijlicoon David Bowie overlijdt op 69-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.
- Ongetwijfeld het meest bizarre geschenk van het jaar: onze zuiderburen doen ons een homo-ontmoetingsplaats cadeau.
Februari
- In Italië mogen koppels van het gelijke geslacht vanaf nu een geregistreerd partnerschap aangaan.
- (Ons) Ellie Lust wordt verkozen tot Roze Lieverdje van 2016. De tweejaarlijkse prijs is voor een Amsterdammer die zijn of haar sporen heeft verdiend in de strijd voor LHBT-emancipatie. Een paar maanden later wordt Ellie tevens genomineerd voor een OUTtv Media Award.
Maart
- In Utrecht wordt het eerste homoverkeerslicht van Nederland geplaatst, met twee poppetjes van hetzelfde geslacht.
- Douwe Bob laat aan tv-zender OUTtv weten ook weleens met jongens het bed te delen. 'Mijn meest homoseksuele trekje? Seks met mannen!'
April
- In Groenland mogen koppels van hetzelfde geslacht trouwen en op Bonaire stappen Anne en Xavier als eerste homostel van het eiland in het huwelijksbootje.
- Op 1 april viert Nederland 15 jaar huwelijksgelijkheid. In Amsterdam krijgen de beroemde I amsterdam-letters voor de gelegenheid de kleuren van de regenboog.
Mei
- Douwe Bob doet voor Nederland mee aan het Songfestival. In de finale behaalt hij met 'Slow Down' een elfde plaats. Oekraïne gaat er met de winst vandoor.
- De 21-jarige Raf van Puymbroeck wordt uitgeroepen tot Mr. Gay Belgium (en in augustus wordt hij ook nog eens Mr. Gay Europe).
- Het mindere nieuws van mei: Jehovah's Getuigen verspreiden een antihomoanimatie voor kinderen en in Leeuwarden wordt een 18-jarige homo bedreigd en mishandeld vanwege zijn geaardheid.
Juni
- Koningin Máxima opent een congres over transgenderzorg. Bijzonder, tot juni heeft het koninklijk huis zich nagenoeg niet uitgesproken over LHBT-issues.
- Prins William uit Engeland staat op de cover van het Britse homoblad 'Attitude'. In Nederland sieren Jan Versteegh en Tim Hofman de cover van de L'HOMO.
- In Oekraïne lopen LHBT-activisten een mars voor gelijke rechten. Onder extreme politiebeveiliging lopen ongeveer duizend mensen mee in de eerste Gay Pride in het centrum van Kiev.
- Vreselijk nieuws uit Amerika. Bij een schietpartij bij een populaire gay nachtclub in Orlando worden 49 mensen vermoord. 53 Bezoekers raken gewond. De wereld rouwt en ook in Amsterdam wordt een herdenking gehouden.
Juli
- De Canadese premier Trudeau loopt mee tijdens de Pride-parade in Toranto. Met een Maple Leaf-vlaggetje zwaaide hij fier in het rond.
- Ash Carter, Amerikaanse minister van Defensie, maakt bekend dat het verbod op transgenders in het leger per direct wordt opgeheven. Dit was het laatste verbod op basis van iemands seksuele geaardheid of identiteit dat nog van kracht was in de VS.
- Een foto van de Turkse fotojournalist Akin Celiktas wint de Pride Photo Award 2016. Celiktas schoot de foto tijdens de pride in Istanbul die op 26 juni om 'veiligheidsredenen' werd verboden. Hij legde vast hoe een jonge vrouw, die toch probeerde bij de pride te zijn, voorbij werd gemarcheerd door oproerpolitie.
Augustus
- Waar in Nederland EuroPride groots wordt gevierd en er zelfs een recordaantal bezoekers komt opdagen, hebben homo's in Oeganda het moeilijker. De Oegandese politie valt een nachtclub binnen, waar op dat moment een modeshow wordt gehouden in het kader van Uganda Pride. 20 mannen worden naar het politiebureau vervoerd.
- Gelukkig beter nieuws uit Belize. Het Hooggerechtshof verklaart het huidige verbod op homoseksualiteit ongrondwettelijk.
September
- Een Britse royal komt uit de kast! Lord Ivar Mountbatten, de neef van konigin Elizabeth, is de eerste Britse royal die ervoor uitkomt homoseksueel te zijn.
- In Mexico gaan 300.000 mensen de straat op om te demonstreren tegen het 'homohuwelijk'. Een dag later marcheerde een tegenbeweging van honderden Mexicanen door de straten van Mexico-Stad. Het mag niet baten. In november wordt bekendgemaakt dat het opengestelde huwelijk in Mexico van de baan is.
- Positiever nieuws uit Aruba. Daar stemt het parlement voor geregistreerd partnerschap van koppels van het gelijke geslacht.
- In Amerika onthult Minister Koenders van Buitenlandse Zaken een regenboogzebrapad bij het hoofdkwartier van de Verenigde Naties. Strategische plaats: leden van de VN vanuit de hele wereld lopen namelijk regelmatig over het pad.
Oktober
- In Australië is het debat over het 'homohuwelijk' nog steeds in volle gang. Ook popster Kylie Minogue en haar verloofde Joshua Sasse mengen zich in de discussie. Ze startten de campagne 'Say Yes Down Under' en zeggen niet te trouwen zolang homo's dat ook niet mogen.
- Bijna 160 gemeenten hijsen de regenboogvlag op Coming-Outdag. Ongeveer een verdubbeling ten opzichte van 2015!
- Oktober is ook de maand van narigheid in de grote steden. In Amsterdam-West worden antihomoflyers verspreid en achter het centraal station worden twee homoseksuele mannen in elkaar geslagen. Een regenboogpad in Leiden wordt vernield door studenten van vereniging Quintus (zo blijkt later) en in Maastricht worden dragqueens lastiggevallen door een groep jongeren. De politie kijkt de andere kant op, waarop de queens in gesprek gaan met de politie.
November
- Ahmed Aboutaleb wint tijdens Winq's Autumn Ball een Winq People Award en Mister Gay Netherlands Tom van den Nieuwenhuijzen staat op de Tweede Kamerlijst voor zijn partij GroenLinks.
-
Bij Station Sloterdijk wordt een 100 meter lang regenboogpad onthuld door wethouder Münire Manisa.
- 22 november: een historische dag. Koning Willem-Alexander brengt een bezoek aan het COC. Hij is het eerste gekroonde staatshoofd wereldwijd dat uitgebreid in gesprek gaat met diverse vertegenwoordigers uit de LHBTI-gemeenschap.
December
- In Amsterdam wordt het eerste aidsmonument van Nederland onthuld.
- Malta is het eerste Europese land met een verbod op 'homogenezing'.
- Bizar nieuws uit eigen land: een Nederlandse politieke partij wil het 'homohuwelijk' verbieden. Er komt veel kritiek en aangiftes volgen.
- Muziekhelden als David Bowie en Prince waren ons al eerder ontvallen, maar in december kwam ook het treurige nieuws dat George Michael is overleden. We gaan hem missen.
Welk roze nieuws van 2016 is jou het meest bijgebleven?