1: Bezoek eens een ‘roze’ evenement
Vind jij Gay Pride schadelijk voor ‘onze emancipatie’ en moeten homo’s volgens jou eens leren gewoon normaal te doen? Dan ben je het minimaal aan jezelf verschuldigd om een keer een roze evenement van formaat te bezoeken. Want wat blijkt: zo seksueel agressief en ordinair is het allemaal niet. Roze Zaterdag is een lekker instapmodelletje, maar ook op Gay Pride zul je vandaag de dag goed je best moeten doen om ergens aanstoot aan te ondervinden. Wie weet hou je er zelfs een paar nieuwe vrienden aan over!

2: Zet je in voor minder fortuinlijke lotgenoten
Maatjesprojecten te over en je hebt vast wel een uurtje of twee in de week over. Voeg je bijvoorbeeld bij het voorlichtingsteam van COC Nederland, help LHBT-vluchtelingen hun weg te vinden in Nederland of drink af en toe een kopje koffie met een roze oudere. Kleine moeite, groot effect en die extra karmapunten kunnen nooit kwaad.

3: Date een weekje offline
‘Hoi’, ‘Hoi’, ‘Hoe is het?’, ‘Goed, met jou?’, ‘Neuken?’. Tot zover de gemiddelde conversatie op een datingapp. Gooi al die icoontjes eens een weekje/maandje/jaartje van je telefoon en vraag aan die leuke kassajongen/collega/postbode of hij een keer wat met je wil eten. Het levert op z’n minst een boeiender gesprek op.

4: Haal eindelijk die hepatitis B-vaccinaties
Hepatitis B blijft namelijk een zwaar onderschatte soa, waarvan je vaak niet merkt dat je ‘m hebt. Ga je niet langs bij de GGD, dan kom je de prik-jongens en -meiden wel tegen op eender welk feestje dat je het komende jaar bezoekt. Het is volledig gratis en na drie keer prikken ben je levenslang beschermd. Daarbij scheelt het je weer een vaccinatie voor op je lange reis. Mooi meegenomen. Hier kun je gratis een afspraak maken.

5: Dompel je eens onder in een scene die ver van je afstaat
Ga een spieken bij een berenfeestje (of juist een pop-party). Wie weet blijk je mateloos populair bij een publiek dat je nog niet had aangeboord of ontdek je dat je het eigenlijk best fijn vindt wanneer mannen hun vachtje laten staan. Al vind je het uiteindelijk niets, dan heb je er ongetwijfeld een leuk verhaal bij voor de kleinkinderen. Daarbij werkt het sowieso geestverruimend.

6: Leer wat bij over ‘onze geschiedenis’
Wist je bijvoorbeeld dat homoseksualiteit tot 1990 nog als geestesziekte werd gezien? We schreven afgelopen jaar al een aantal geschiedenisartikelen met LHBT-documentatiecentrum IHLIA. Komend jaar zullen we dat weer doen en in de grote openbare bibliotheek naast Amsterdam Centraal zijn regelmatig interessante exposities te bezoeken. Aan de hand van onze rubriek 'Queer Cinema' leer je ook heel wat bij. Probeer bijvoorbeeld eens pareltje Paris Is Burning, over de ballroomscene in het New York van de jaren tachtig.

7: Kom ook eens op voor een andere minderheid
Je zou het niet zeggen met alle (mede)klinkers in het LHBTQ-alfabet, maar we zijn nog altijd in de minderheid. Probeer komend jaar ook eens op te komen voor een hokje waar je jezelf niet onder kunt rekenen, samen staan we immers een hoop sterker!

8: Ga op minimaal vijf originele dates
Vermijd de bioscoop of de plaatselijke Humphreys en doe eens je best om indruk te maken op je potentiële eega. Ga bijvoorbeeld samen bier tanken op de Ursemse kermis, een uurtje discobowlen of boek een cursusje indoor climbing. Kun je gelijk testen of je date te vertrouwen is. Wie weet breng je volgende kerst dan bij een gezellige schoonfamilie door.

9: Boek een reisje en vermijd Berlijn/Londen/Parijs
Als er geen '100 procent...'-boekje van verkrijgbaar is, zit je goed. Leef je bijvoorbeeld uit tijdens tomatengevecht La Tomatina in Buñol. Of vlieg naar Myanmar, schijnbaar een soort ongerept Thailand dat staat te springen om Westerse toeristen.

10: Neem papa of mama eens mee naar de gaybar
Vertrouw ons, je moeder is een nog populairder accessoire dan een hond. Je hebt meer aanspraak dan Ariana Grande op de Tina-beurs. Zorg wel dat ze niet te veel drinkt of regel tijdig een regiotaxi. Je wilt immers niet de volgende dag Ellie Lust hoeven inschakelen om haar op te sporen.

We wensen jullie allemaal een prachtig 2017!