Verhaal
Boys Don't Cry is een drama gebaseerd op een waargebeurde rechtszaak rond een vermoorde tiener uit Nebraska. Hoofdrolspeler Hilary Swank won destijds de felbegeerde Oscar voor beste actrice. De film centreert rond transman Brandon Teena (geboren als Teena Brandon), die in 1993 slachtoffer werd van grof geweld door twee transfobe mannen.

Brandon's verhaal was eind jaren negentig een eye opener voor veel Amerikanen, die tot dan toe voor een deel weinig besef hadden van het bestaan van trans- en homofobie en het geweld dat hiermee gepaard ging (en gaat) in de VS. Dankzij Kimberly Peirce' regiedebuut werd de lobby voor het realiseren van 'hate crime laws in de VS gigantisch.

Ander onderwerp
De eerste film van Peirce had eigenlijk moeten gaan over een vrouw die zich tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog voordeed als mannelijke spion. Tijdens haar research werd Peirce bekend met het verhaal van Teena. Logisch dat ze haar plannen omgooide, want Brandons case is enorm intrigerend. Van de worsteling met zijn seksuele identiteit, zijn ruige jeugd, de enorme behoefte om geaccepteerd te worden door zijn omgeving, tot zijn interessante romance met Lana (Chloë Sevigny), de ex-vriendin van een van Brandons latere mishandelaars. Ook wanneer Lana ontdekt dat Brandon geboren is als vrouw, blijft ze hem trouw.

Die onvoorwaardelijke liefde is eigenlijk het enige sprankje hoop in een verder tragisch en meeslepend epos, vooral sterk geacteerd door Sevigny. Tegenspeler Swank staat niet bekend om haar subtiele acteerspel, wat deze film juist naar een hoger niveau had kunnen tillen. In plaats daarvan dikt ze haar rol soms teveel aan. Kennelijk dacht de jury van zowel de Golden Globes als de Oscars daar anders over, ze verzilverde beide nominaties.

De aandacht die Boys Don't Cry dankzij deze prijzen genereerde, zorgde hoe dan ook wel voor ontzettend veel sympathie voor Brandons zaak en die van lotgenoten. Queer producties met een sterk maatschappelijk effect als deze, kunnen eigenlijk niet vaak genoeg gemaakt worden.

Tekst: Naz Taha