Muzikale helden
2016 is het jaar waarin tal van muzikale helden zijn overleden. In januari kwam het nieuws naar buiten dat muziek- en stijlicoon David Bowie is overleden. De zanger leed al anderhalf jaar aan kanker. Lady Gaga eerde het icoon op prachtige wijzen tijdens de Grammy Awards. In het Groninger Museum kwam een expositie over het leven en werk van David Bowie.

David Bowie stond bekend als een van de bekendste biseksuele artiesten ter wereld. Zelf is hij daar altijd erg dubieus over geweest. In een interview in 1972 zei Bowie homoseksueel te zijn. Vier jaar later liet hij aan Playboy weten biseksueel te zijn. In een interview met Rolling Stone noemde hij dat later 'de grootste fout die hij ooit gemaakt heeft'. 

In april wordt bekendgemaakt dat popzanger Prince is overleden aan een overdosis fentanyl. De 57-jarige zanger is bekend van hits als 'Purple Rain' en 'When Doves Cry'. George Michael, een andere muzikale held is overleden op Eerste Kerstdag. De zanger was net zoals Prince een groot gay-icoon.

De zanger kwam in 1998 uit de kast nadat hij was gearresteerd voor seks in het openbaar. In 2011 schreef George over zijn seksleven (een variant op zijn hit 'I Want Your Sex'): 'Ik heb en ga mezelf nooit verontschuldigen over mijn seksleven. Gay seks is natuurlijk, gay seks is goed. Niet iedereen doet het, maar iedereen zou het moeten doen.'

De shock van Orlando
29 juni is een zwarte dag in de geschiedenis van Amerika en de hele wereld. Bij een schietpartij bij een populaire gay nachtclub worden 49 onschuldige mensen doodgeschoten. Het is de dodelijkste schietpartij in de Amerikaanse geschiedenis. 

...

49 prachtige mensen die uit het leven zijn weggerukt. Artiesten als Britney Spears, Troye Sivan en Jennifer Lopez zingen mee op het nummer 'Hands - A Song For Orlando'. Ook Christina Aguilera en countryster Melissa Etheridge schrijven een nummer over Orlando. Al het geld gaat naar LHBT-organisaties. 

Moeder en dochter
Hollywood-icoon Debbie Reynolds overleed op 28 december 2016. Slechts een dag na het overlijden van haar dochter Carrie Fischer (bekend van haar rol als prinses Leia in Star Wars). Debbie Reynolds werd bekend door een rol in de musical Singin' in the Rain uit 1952. Later kreeg ze een Oscarnominatie voor haar rol in de film The Unsinkable Molly Brown. Ook speelde Debbie van 1999 tot 2006 de rol van Grace' moeder in Will & GraceFoto:  Steve Granitz

In interviews heeft Debbie laten weten het goed voor te hebben met de LHBTQ-gemeenschap. Toen een journalist in 2005 vroeg of ze een man in haar leven had, antwoordde de ster dat ze 'alleen homomannen' had. In een interview met de Chicago newspaper in 2012 zei ze: 'Heel veel jongens met wie ik gewerkt heb waren homo. De creatieve mannen waren allemaal gay. Van producers tot schrijvers. Het voelt als mijn familie.

In de schaduw van Barbara
Vlak voor kerst komt het nieuws naar buiten dat zangeres Barbara Straathof is overleden aan de gevolgen van baarmoederhalskanker. De zangeres deed in 2012 mee aan The Voice waar ze uiteindelijk als tweede eindigde. 'Met Barbara verliezen wij een zangeres in hart en nieren, maar bovenal een prachtig, uniek, mooi, liefdevol en ongelooflijk leuk mens. Wij zijn in diepe rouw', laat haar manager weten aan BuzzE. 

Veel bekende Nederlanders nemen op 30 december afscheid van de zangeres. Zo is haar coach Marco Borsato aanwezig. Maar ook Carlo Boszhard, Rudolph van Veen en Ellie Lust. Haar geliefde Chantal Lefeber zegt: 'Je was een enorm talent. Ik stond graag in je schaduw, want je was ook zo lief.'

The Voice-ster
The Voice-deelneemster Christina Grimmie uit Amerika wordt op 8 juni doodgeschoten na een concert in Orlando. De dader blijkt een gestoorde fan te zijn die een denkbeeldige relatie had met Grimmie. De jonge zangeres had een grote groep fans uit de LHBT-gemeenschap. Amerikaanse YouTuber MAX schreef na de dood van zijn vriendin het emotionele nummer 'Christina's Song'. 

Nederlands meest tevreden kok 
Maar er zijn dit jaar nog meer prachtige mensen overleden. Op 8 december werd bekendgemaakt dat Nederlandse tv-kok Joop Braakhekke is overleden aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Hij was eigenaar van het beroemde restaurant 'Le Garage' in Amsterdam.

De Britse Lord Jenkin overleed op 20 december op 90-jarige leeftijd. Hij heeft er mede voor gezorgd dat Britse LHBT's tegenwoordig mogen trouwen. 

De Noorse Wenche Lowzow overleed op 24 september. Ze trouwde met Karen-Christine Friele als eerste lesbische vrouw toen het huwelijk werd opengesteld voor paren van hetzelfde geslacht.

Wenche Lowzow en Karen-Christine Friele tijdens hun huwelijk

In oktober overleed Kevin Meaney op 60-jarige leeftijd. De Amerikaanse cabaretier kwam er in 2008 openlijk voor uit op mannen te vallen. Hij speelde o.a. in Hairspray en was te zien bij The Oprah Winfrey Show en Late Night with David Letterman.

Amerikaanse actrice en transgender Alexis Arquette overlijdt in september aan de gevolgen van hiv. Ze maakte in 2007 de documentaire Alexis Arquette: She's My Brother over haar transitie. Alexis was een groot activist. 

Dead or Alive-zanger Pete Burns overleed in oktober. Zijn grootste hit 'You Spin Me Round (Like a Record)' is nog steeds immens populair. Over zijn seksualiteit zei hij: 'Mensen willen altijd weten of ik homo, bi, trans of wat dan ook ben. Ik ben gewoon Pete.'

We gaan ze missen.