De dansvoorstelling 'What Do We Know' is ontstaan uit persoonlijke gebeurtenissen in het leven van Sagi en Jeroen. 'Ik was bij een lezing over LHBT-vluchtelingen', vertelt Jeroen. 'Daar leerde ik een Syrische jongen kennen, ik was zeer onder de indruk van zijn verhaal. Net als veel andere Syrische jongeren bij de lezing liep hij er verzorgd en optimistisch bij, terwijl hij heel wat had meegemaakt.'

'Zou ik alles achter me kunnen laten en een nieuw leven kunnen beginnen?'

De ontmoeting bleef door Jeroens hoofd spoken. 'Ik dacht, wat weet ik eigenlijk van mezelf? Hoe zou ik reageren als ik in zo'n situatie zat? Zou ik durven te vluchten als ik in een oorlogsgebied woonde? Zou ik alles achter me kunnen laten om elders een nieuw leven te beginnen?' 

Inspiratie
Voor de in Israël opgegroeide Sagi waren de verhalen van de vluchtelingen zeer herkenbaar. Zo ontmoette hij eerder een Syrische jongen waarmee hij een nacht in de Reguliers doorbracht en werkt hij mee aan een buddyproject voor LHBT-vluchtelingen. Het ging echt spelen toen hij een foto van een overleden vluchteling op het strand in Turkije zag.

'Tijdens een workshop in Venetië vertelde ik over de foto', aldus Sagi. 'De dansers zagen mijn fysieke gevoel daarbij. Ik bedoel, toen ik die foto zag dat ik op een boot naar Venetië, terwijl dat jochie op dat moment ook op een boot zat en later verdronk. In dezelfde zee. Het zijn zulke verschillende werelden.' Ook hij kreeg het niet meer uit z'n hoofd en samen praatten ze erover. 

Sagi en Jeroen wonen al jaren samen in Amsterdam. In 2012 richtten ze samen de GrossDanceCompany op. Dansers uit alle hoeken van de wereld komen in hun gezelschap samen. De mannen hebben over heel de wereld opgetreden, van Zuid-Korea tot de Verenigde Staten. 

Een van Sagi's buddy-jongens heeft de voorstelling al gezien. 'Hij werd mee teruggevoerd naar zijn eigen wereld', vertelt Jeroen. 'De verhalen die wij hebben gehoord, verwerken we op een poëtisch-abstracte manier in het stuk. Daarmee geven we ze aan het publiek.'

Geen vluchteling, maar een mens
Jeroen is door de voorstelling anders over vluchtelingen gaan denken. 'Velen willen niet dat je hen ziet als vluchteling, maar als gelijkwaardige. Als mens. Aan het woord "vluchteling" zijn heel veel gedachtes, mediabeelden en vooroordelen gekoppeld. Met de voorstelling 'What Do We Know' reflecteren we dat ook.' 

De voorstelling gaat over interactie tussen mensen. Het publiek wordt uitgedaagd hun eigen verhaal erin te zien. 'Het is geen verhaaltje, het is een belevenis, een stroom van associaties', aldus Jeroen. 

De voorstelling moet voor het publiek een kennismaking worden met de ontmoetingen die Sagi en Jeroen in het verleden met LHBT-vluchtelingen hebben gehad. Op het podium staan zes dansers uit verschillende delen van de wereld. 

What Do We Know is op 17 en 18 januari te zien in Theater Bellevue. Op 25 januari kun je de voorstelling bekijken in Ostade A'dam. 

In 'Uit de kunst' zetten we bijzondere kunstenaars in de spotlight. Ben jij een getalenteerd fotograaf, beeldhouwer, tekenaar, schilder of bijvoorbeeld breier? Laat het ons weten via redactie@winq.nl.

Foto's: Arjan Spannenburg