Het Poolse stel wilde graag trouwen op Madeira, een eiland dat hoort bij Portugal. Hiervoor kregen ze echter geen toestemming, omdat ze niet beschikten over de juiste documenten. Dat kwam doordat de Poolse autoriteiten niet wilden meewerken.

Toen Jakub en Dawid hun huwelijksplannen bekendmaakten met een online video, ging deze als een lopend vuurtje door Polen. Het filmpje, waarin de twee te zien zijn samen met andere homostellen en Dawids moeder, zorgde voor een stroom aan negatieve reacties.

Haat
In het commentaar onder de video en op Facebook verschenen haatberichten van mensen waarin stond dat ze hun keel wilden doorsnijden. Anderen wilden ze naar de gaskamer sturen. Of dat ze als heksen verbrand moesten worden om naar de hel te gaan.

Nadat bekend werd hoe heftig er is gereageerd op de video, besloten de lokale autoriteiten toch toestemming te geven aan Jakub en David om te trouwen in Portugal.

Gewonnen
Jakub zei: ‘Ik heb het gevoel dat we een oorlog hebben gewonnen.’ Hier het filmpje:

Het is overigens niet de eerste keer dat een bekende Pool ten prooi valt aan homohaat. Nadat Jakub en Dawid uit het verhaal hierboven een amateurvideo hadden gemaakt bij een lied van zangeres Beata Kozidrak, kreeg zij een lading drek over zich heen omdat ze de twee een compliment had gegeven.

Beata is al meer dan dertig jaar een homo-icoon in Polen. Dit is het eerbetoon van Jakub en Dawid: