Let's get sickening!

“Ik heb nog nooit zo lang dezelfde rol gespeeld”

Interview Laganja Estranja

15 februari 2019, Roel Janssen, 3 minuten

Met haar tongue pops en death drops maakte Laganja Estranja (Jay Jackson) tijdens RuPaul's Drag Race seizoen 6 een onvergetelijke indruk. Vijf jaar later reist ze de hele wereld over om shows te geven.

Ik ontmoet Laganja niet in een Amsterdamse coffeeshop, maar gewoon met een kop koffie in haar hotel. Ze heeft haar zaakjes goed op orde. “Het is de eerste keer in tien jaar dat ik hier ben”, vertelt ze. “Tien jaar geleden deed ik een dansopleiding buiten Amerika en toen ben ik een paar dagen in Amsterdam geweest. Ik was toen nog niet bezig met drag, we zijn niet eens in een gaybar geweest! Verder dan de coffeeshop kwamen we niet.”

Dat is nu wel anders. Ze voelt zich hier welkom. “Ik zag in de Reguliers onder anderen Annie Alcohol en Miss Tabitha. De vibe was heel erg goed, ik voelde me heel erg welkom.” Laganja werd beroemd met haar deelname aan het zesde seizoen van RuPaul's Drag Race. RuPaul is ze ‘heel erg dankbaar’.

In de serie stond ze bekend om haar dramatische uitspraken. Later is ze met dragmoeder Alyssa Edwards gaan touren. Vijf jaar later doet ze dat nog steeds, maar dan met haar eigen dansworkshops en shows. “Ik word na vijf jaar nog steeds geboekt en mensen weten nog steeds wie ik ben. Ik wil niet zeggen dat alles leuk was toen ik meedeed aan RuPaul, maar mensen zijn mij tenminste niet vergeten!”

Laganja Estranja
Laganja Estranja

Laganja kan dit werk blijven doen door de mensen die ze om zich heen heeft verzameld. “Twee vrienden uit Londen zijn nu mee. Die heb ik vorig jaar bij een show ontmoet. We hebben een vriendschap opgebouwd en door die mensen kan ik dit werk blijven doen. Zij laten me zien dat ik ertoe doe en meer dan een ‘gewone’ entertainer ben.”

The end of death drops?
Zeven jaar is Laganja inmiddels werkzaam als dragqueen. Door al het death droppen zijn we inmiddels al een knieoperatie verder. “Mijn doel is om dit nog twee jaar te doen. Daarna wil ik me meer gaan richten op choreografie en modellenwerk. Ook wil ik meer vrijwilligerswerk gaan doen. Ik ben de opties aan het verkennen. Ik ben al zes jaar Laganja. Ik heb nog nooit zo lang dezelfde rol gespeeld.”

“Het is leuk en spannend, maar ik ben er klaar voor om nieuwe dingen te ontdekken”, vervolgt Laganja. “Ik zal altijd drag blijven doen, het is de liefde van mijn leven. Ik raak geïnspireerd door mensen als Bianca del Rio en Adore Delano. Die hebben een brand van zichzelf gemaakt die inmiddels losstaat van RuPaul's Drag Race. Bianca met haar comedyshow en Adore met haar rockshow. Ik hoop dat ik ooit een eigen dansshow heb.”

Laganja als Jay Jackson
Laganja als Jay Jackson

Aan All Stars zou Laganja nooit meedoen. “Ze hebben mij hiervoor gevraagd. Het kan heel goed zijn voor je carrière, maar het kan ook verkeerd uitpakken. Ik heb er heel veel werk aan gehad om mijn brand uit te breiden en dat zou zo weg kunnen zijn.”

Ze geeft het voorbeeld van Phi Phi O'Hara, de queen die meedeed aan All Stars: Season 2 om haar carrière een nieuwe boost te geven. Het pakte voor haar echter heel anders uit. “Ik denk niet dat het haar reputatie goed heeft gedaan.”

Laganja vindt ook niet dat ze zichzelf hoeft te bewijzen voor het grote publiek. “De wereld hoeft niet te zien dat ik ben veranderd, dat weet ik zelf al en dat is genoeg. Ik wil meer van mezelf gaan houden. Want If you can't love yourself, how in the hell are you gonna love somebody else? Dat is mijn grootste voornemen voor dit jaar. Om helemaal van mezelf te houden.”

Foto's: Jayden Fa

Bring back my girls!
Meer lezen? In de afgelopen jaren hebben we flink wat deelnemers van RuPaul’s Drag Race gesproken. Benieuwd naar meer verhalen? Check dan de interviews met Sasha Velour, Bianca del RioDusty Ray Bottoms (foto), Laganja Estrangja, Shangela en RuPaul. (Foto: Greg Vaughan)

Volg je ons al op Instagram?

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 110

Deze keer: Oscar and the Wolf, Everybody's Talking About Jamie en Tim & Nicolaas

Neem een abonnement

Geef cadeau