Vooropgesteld, je jongeheer insmeren met de huis-tuin-en-keukenspullen die we zojuist noemden is nóóit een slim plan. De olie en vetten in deze producten tasten condooms namelijk aan. Dusdanig zelfs dat je een dag zult moeten wachten voordat je weer veilige seks kunt hebben. Zeep tast daarbij je darmwand, wat een verhoogd risico op hiv-overdracht betekent bij onbeschermde seks. Nog een praktisch bezwaar: vettige producten als olijfolie krijg je waarschijnlijk never nooit meer uit je mooie dekbedovertrek.

Water vs. siliconen
We begrijpen het best als je een beetje duizelig wordt van het gigantische aanbod aan verschillende glijmiddelen. In de basis kun je het best kiezen tussen glijmiddel op waterbasis of siliconenbasis. Beiden tasten condooms namelijk niet aan.

Glijmiddel op waterbasis is goedkoper en schoner, want laat geen vlekken in je matras achter. Nadeel is dat het sneller door de huid wordt opgenomen en daardoor sneller uitdroogt. Meer gedoe dus.

Glijmiddel op siliconenbasis is iets prijziger, maar droogt veel minder snel op. Een flesje gaat dus veel langer mee. Er is wel meer kans op vlekken op je bed, bank of aanrecht, maar voor een vrijpartij onder de douche is siliconenglijmiddel dan weer de perfecte match! Gebruik siliconenglijmiddel niet in combinatie met seksspeeltjes gemaakt van siliconen, dat tast namelijk het materiaal aan.

I'll take you to the candy shop
De wereld van glijmiddel is soms net een snoepwinkel. De meest uiteenlopende smaakjes en geurtjes zijn verkrijgbaar, van suikervrij, tot glijmiddel dat je hele kamer naar kersjes doet ruiken. Mits deze middelen op water- of siliconenbasis zijn, kun je ze gewoon anaal en oraal gebruiken.

Er is ook glijmiddel te koop dat langzaam opwarmt. Perfect om je piemel mee te stimuleren, minder geschikt voor anaal gebruik, tenzij je van een branderig gevoel houdt.

Lube it yourself
Sommige mensen kiezen ervoor om hun eigen glijmiddel in elkaar te knutselen. De vreemdste DIY-tips doen op het internet de ronde. Zo zou je lijnzaad met water kunnen mengen of sap van een aloë vera-plant kunnen gebruiken. Wellicht glijdt het als een gek, maar veilig zijn deze prutjes zeker weten niet. De veiligheid van deze oplossingen is echter nooit te garanderen. Sla liever gewoon een voorraadje regulier glijmiddel in.

Toch erg van het knutselen? Er bestaat siliconenglijmiddel in poedervorm dat je moet oplossen in water. De meeste mannen gebruiken dit bij het fisten, maar het is ook gewoon te gebruiken voor anale seks. Na twee dagen moet je het goedje wel weggooien, want het wordt helaas snel onbruikbaar.

Tenminste houdbaar tot
Hoe zit het eigenlijk met glijmiddel dat over de datum is? Moet je dat meteen weggooien? Niet nodig. Het waterpercentage in zowel glijmiddel op siliconen- als op waterbasis is zo laag dat bacteriën en schimmels niet snel een kans krijgen. Bewaar de flacon wel op een droge, koele plek, sluit 'm altijd netjes af na gebruik en houd na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum de geur en kleur goed in de gaten. Op den duur zal het middel uitdrogen, wat niet bevordelijk is voor de veiligheid en werking. Daarbij wil je een nare infectie natuurlijk voorkomen.

Nog meer weten over glijmiddel? Op www.mantotman.nl vind je alle informatie over veilig glijmiddel- en condoomgebruik.