De strijd voor PrEP in Nederland is een verhaal van twee vrouwen, die vechten voor een zaak die met name homomannen aangaat. Pia Dijkstra (D66) en Linda Voortman (GroenLinks) stelden voor om 3 miljoen euro te reserveren om 400 ‘hoog-risicogevallen’ van medicatie te voorzien, maar dat was blijkbaar te veel gevraagd. Het verzoek werd afgeschoten. In Groot-Brittannië heeft de overheid PrEP zojuist beschikbaar gemaakt voor 10 duizend mensen.

En zo komt er een eind aan het debacle dat in dit land voor hiv-preventie moet doorgaan.

Laten we terugblikken op die stemming in het parlement op 8 december. Naast D66 en GroenLinks, stemden de volgende partijen voor het vergoeden van PrEP: 50PLUS, Partij voor de Dieren en Groep Kuzu/Özturk.

Pardon? Groep Kuzu/Özturk, beter bekend als Denk, de zogenaamde ‘conservatieve moslimpartij’, stemt voor het beschermen van de gezondheid van homomannen? Denk bestaat uit twee mannen met een Turks-Nederlandse achtergrond en één Marokkaans-Nederlandse parlementariër. Zij hadden blijkbaar geen probleem om hun morele bedenkingen over ‘partypillen’, soa’s en homoseksualiteit opzij te zetten.

'Het feit blijft dat PrEP spectaculaire resultaten behaalt'

De partijen die zich ogenschijnlijk inzetten voor homorechten, PvdA, VVD, SP en PVV, stemden allen tegen. Van je vrienden moet je het hebben…

Ik weet dat niets de gemoederen doet oplaaien als het onderwerp ‘veilige seks’, dus laat me aantal disclaimers toevoegen. PrEP is niet voor iedereen. PrEP is een medicijn op recept en is potentieel gevaarlijk bij onzorgvuldig gebruik, daarbij heeft het mogelijke bijwerkingen. PrEP alleen is niet genoeg om de hiv-epidemie te beëindigen – daar hebben we ook condooms, vroege opsporingstechnieken en ‘behandeling als preventiemiddel’ voor nodig.

Maar het feit blijft dat PrEP spectaculaire resultaten behaalt. In San Francisco is het aantal nieuwe infecties de afgelopen 4 jaar gedaald met 35 procent. De Dean Street Clinic in Londen zag een daling van 40 procent in slechts 1 jaar. Iedere significante gezondheidsorganisatie in de wereld (inclusief het Aidsfonds en de GGD) steunt de invoering van PrEP.

Bij Club Church nemen we nu het heft in eigen handen. Donderdag 2 februari organiseren we ‘The PrEP Debacle”; een nacht waarop we uit gaan vinden wat er mis is gegaan in de strijd voor PrEP, een nacht waarop we een beetje modder zullen gooien, de community zullen aanmoedigen om actie te ondernemen en de ‘PrEP Shop Boys’ ons zullen vertellen hoe ze op veilige wijze PrEP voor zichzelf hebben bemachtigd.

Meer info: www.clubchurch.nl

Jennifer Hopelezz is een van de bekendste dragqueens van Amsterdam en de vrouw achter andere de Drag Olympics en het jaarlijkse Superball.

Foto: Remon van den Kommer