Bij de eerste inauguratie van Barack Obama stonden onder anderen Beyoncé, Mary J. Blige en Bruce Springsteen op het podium. Ook de tweede keer lukte het Obama topartiesten te krijgen. Jennifer Hudson, de cast van Glee en John Legend traden op. 

Een protestnummer voor Rebecca
Team Trump heeft er maar moeite mee. Celine Dion weigerde, ook Elton John wil niets met Trumps feestje te maken hebben. Britse zangeres Rebecca Ferguson werd door Trumps team gevraagd voor een optreden. Zij had er wel oor naar, maar alleen als ze het nummer 'Strange Fruit' ten gehore mocht brengen, 'een nummer met historische significantie, een nummer dat lange tijd op een zwarte lijst heeft gestaan in de VS omdat de tekst te controversieel is', aldus Rebecca in een verklaring. 'Strange Fruit' is een klassiek nummer over racisme in Amerika.

 

Excuses
Dreamgirls-zangeres Jennifer Holliday wilde het in eerste instantie wel, maar ziet er na flinke kritiek vanaf. 'Ik zag het niet als zingen voor Trump, maar als zingen voor Amerika', liet Holliday weten in een open brief. 'Ik wou dat mijn stem een helende, verenigde kracht zou hebben, via de muziek had ik ons sterk gepolariseerde land willen helpen.'

'Helaas besefte ik niet dat mijn optreden zou worden geïnterpreteerd als steun aan Trump. Ik sta aan de kant van de LHBT-gemeenschap. Weet alsjeblieft dat ik jullie hoor en dat ik jullie pijn voel. Jullie lagen aan de basis van mijn carrière en ik ben jullie enorm veel verschuldigd.' 

De Italiaanse zanger Andrea Bocelli bewandelde hetzelfde pad. Ook hij zegde zijn optreden af vanwege kritiek op sociale media. Ondertussen heeft Snoop Dogg in een video laten weten iedereen te roasten die toch gaat zingen voor Trump. 

'Ik wil het volk'
Trump hoeft echter niet zelf naar de microfoon te grijpen. Ondanks de nodige kritiek gaat America's Got Talent-ster Jackie Evancho het volkslied opdreunen. Ook rockband 3 Doors Down en countryzanger Toby Keith zingen een nummer. Die laatste heeft laten weten nooit zijn excuses voor dit optreden aan te zullen bieden.  

De aankomende president zelf lijk het allemaal niet zo te boeien. 'Volgens mij willen de 'A-sterren' allemaal kaartjes voor de inauguratie, maar ze zijn niet welkom. Ik wil het volk!', aldus de president op Twitter.