Chelsea Manning komt 28 jaar vervroegd vrij

Als een van de laatste daden tijdens zijn presidentschap heeft vertrekkend president Barack Obama de straf van klokkenluider Chelsea Manning met 28 jaar ingekort, waardoor ze over vier maanden vrij komt.
Chelsea Manning komt 28 jaar vervroegd vrij
Gepubliceerd: 18 januari 2017 16:06

De Amerikaanse militair Chelsea Manning werd een van de meest prominente klokkenluiders van deze tijd toen ze de ware aard van moderne oorlogsvoering onthulde in Irak en Afghanistan. Ze kreeg daarvoor de twijfelachtige eer te zijn veroordeeld tot de langste gevangenisstraf ooit voor een klokkenluider.

Winq maakte in november met behulp van Chelsea Manning en haar advocaten een portret van de klokkenluider. De reactie van Nancy Hollander, een van de advocaten van Chelsea Manning: 'Oh my god. Ik kan niet geloven dat ze over 120 dagen vrij is en dat alles dan voorbij is. Het is ongelooflijk.'

Zware tijd
Chelsea Manning heeft een zware tijd gehad in de gevangenis. Ze was geplaatst in een mannengevangenis terwijl ze erachter kwam dat ze worstelde met haar genderidentiteit (Chelsea werd geboren als Bradley).

Tijdens haar detentie moest ze voor ieder recht apart knokkne, zoals hormoontherapie, het dragen van make-up en het krijgen van een geslachtsveranderde operatie. Deze strijd leidde twee keer tot een zelfmoordpoging, waarvan de meest recente in oktober 2016 toen ze was veroordeeld tot twee weken isoleercel als straf voor een eerdere zelfmoordpoging.

Chelsea Mannig komt vrij op 17 mei 2017.

Geschreven door Judith Smits