Dit jaar zijn er maarliefst zes (of eigenlijk zeven) ambassadeurs tijdens Amsterdam Pride: de altijd kleurrijke Gebroeders Grimm, Braziliaanse transactiviste Ana Paula Lima, agente Souad Boumedien, dragqueen Niki Today, zanger Sjors van der Panne en zangeres Shary-An. 

Niki Today bracht zondagavond het thema 'This Is My Pride' tot leven met een eigen vertolking van het nummer 'This Is My Life' van Shirley Bassey. 'We zijn stuk voor stuk uniek, maar toch voelt het tijdens de Pride alsof we één zijn. Dat is voor mij toch het echte Pride-gevoel', aldus de dragqueen.

Dit jaar mogen tachtig boten meevaren tijdens de Canal Parade. Twee boten hebben een Donald Trump-thema. De opvallendste is de 'Make America Gay Again'-boot. De organisatie heeft aangegeven bezorgd te zijn over Amerikaanse LHBTI’s en hun vrije toekomst. 

Serieuze thema's
In Iran geldt nog altijd de doodstraf voor homoseksuele handelingen. Om meer aandacht te vragen voor Iraanse mensenrechten vaart dit jaar voor het eerst een Iraanse boot mee tijdens Amsterdam Pride. Ook de boot van 113 Zelfmoordpreventie is er een om bij stil te staan. LHBTI-jongeren doen vierenhalf keer zo vaak een zelfmoordpoging als heteroseksuele jongeren. 

Drags op de boot
Ook dit jaar weer veel dragqueens tijdens de Canal Pride. Net zoals in 2012 staan de ladies van Drag Queens United op een boot. Ook Dolly Bellefleur en de queens van dragshowbar Lellebel, die dit jaar hun twintigste verjaardag vieren hebben dit jaar een boot. 

Pride Amsterdam 2017 vindt plaats van zaterdag 29 juli tot en met zondag 6 augustus.

Coverbeeld: Amsterdam Pride / Jeroen Ploeger