Als je vroeger in contact wilde komen met andere jongens, dan ging je uit. Ik herinner me nog heel goed mijn eerste keer: voorjaar 1988, Leeuwarden. We waren met de praatgroep van het COC uit eten geweest en daarna zouden we gaan stappen. We gingen naar Incognito. Dat bestaat inmiddels niet meer. We kwamen binnen door aan te bellen. Er ging een luikje open en toen de portier zag dat het goed volk was, mochten we naar binnen. Ik heb dat daarna nooit meer meegemaakt. Er is in korte tijd veel veranderd. Gelukkig maar. Ik heb die avond vooral op een kruk gezeten en tegen het einde van de nacht durfde ik een dansje op de dansvloer aan.

‘Handig dat zoiets als Grindr bestaat, maar er knaagt toch iets’

Afgezien van mijn praatgroepgenoten heb ik die avond in Leeuwarden niemand gesproken. Dat gaat op Grindr heel wat gemakkelijker. Je ziet een leuke foto, leest het korte profiel en een ‘hey’ of ‘hoe gaat het’ is zo verstuurd. Meestal volgt er ook wel een aardig gesprekje. Toch ben ik me er al snel ongemakkelijk bij gaan voelen. Ik heb niet de minste zin moralistisch te gaan doen over Grindr of andere datingapps. Het blijf voor ‘ons soort mensen’ in het dagelijks leven lastiger om zomaar te flirten met een andere man. Handig dus dat er zoiets als Grindr is, zeker omdat je ook kunt zien welke leuke buurmannen je hebt. Maar er knaagt toch iets. En misschien is dat omdat er met datingapps als Grindr een schermpje tussen mensen in zit, of met andere woorden: dat je elkaar niet in de ogen kijkt. Tuurlijk, niet ieder nieuw contact hoeft direct te resulteren in een relatie, maar doen we elkaar wel recht als we onszelf alleen ‘meetbaar’ presenteren en met de meest zonnige (sportschool)foto’s die we in huis hebben?

Een mens is altijd meer. En dat dat niet zoveel kans krijgt of lijkt te krijgen op apps als Grindr, vind ik heel ingewikkeld. Dat schermpje ertussen hindert me en geeft me te denken. Ik rijd Nederland binnen, terwijl ik deze column schrijf. Ik was een lang weekend in Berlijn. Grindr stond aan, zoals gebruikelijk. Na een lange dag vergaderen raakte ik in gesprek met Sacha uit Rusland. Midden in de homowijk van Berlijn was een leuk café zo gevonden. Hij heeft me alles verteld over zijn leven in Rusland en waarom hij nu in Berlijn is. Pittig verhaal, maar het werd een mooie avond. En ja, we hebben ook gezoend. Het kan verkeren…

Foto: Mgr. Madhatter