Sinds september 2016 zijn er elf meldingen bij GGD Amsterdam geweest van acute hepatitis A, waarbij homo- en biseksueel contact de bron is; de afgelopen jaren waren dat er nul. Ook in andere Europese landen is er sprake van een toename van hepatitis A onder mannen die seks hebben met mannen. 

Hepatitis A wordt onder andere overgedragen door besmet voedsel en water. Infecties onder homomannen zijn te wijten aan het feit dat het virus ook via anale seks wordt overgedragen.

Symptomen
De besmettelijke leverontsteking gaat vaak gepaard met ziekteverschijnselen als griep, koorts en misselijkheid en kan zes maanden aanhouden. De incubatietijd is gemiddeld 28 dagen.

Vaccinatie
Mannen die seks hebben met mannen kunnen zich gratis laten vaccineren tegen hepatitis B. Een hepatitis-A-vaccinatie is niet kosteloos, maar wordt door sommige zorgverzekeraars wel (deels) vergoed. Bij een gecombineerde hepatitis A/B-vaccinatie, ook wel Twinrix genoemd, betaal je enkel de kosten voor de hepatitis A-vaccinatie (€ 75,-). Een afspraak maken kan via www.mantotman.nl of telefonisch (020-5555 464). Een volledige serie van vaccinaties biedt ongeveer 30-40 jaar bescherming.