De Verenigde Staten gaan steeds verder als het gaat om het verzamelen van informatie over mensen die het land in willen. Je moet er in de toekomst niet raar van opkijken als gevraagd wordt naar de Facebook-account of online profielen op Twitter en andere social media.

In dit geval gaat het om André, een 30-jarige Canadees die zijn achternaam niet wil geven om anoniem te blijven. Douanebeambten bekeken zijn telefoon en computer en eisten dat hij zijn wachtwoorden gaf.

Wachtwoord
‘Ik wist niet wat ik moest doen, ik was bang’, vertelt André. ‘Dus gaf ik mijn wachtwoorden en moest zeker twee uur wachten. Hierdoor miste ik mijn vlucht.’ Vervolgens kwam een douanebeambte met de vraag of een e-mail met een seksadvertentie van hem was. Ook moest hij zeggen of een Scruff-account van hem was, net als een profiel op BBRT, een app voor barebackers.

André was op weg naar zijn vriend in New Orleans, maar besloot in Canada te blijven nadat hem was verzekerd dat hij geen levenslange weigering had gekregen om de VS in te komen.

Bewijs
Toen hij een maand later weer naar New Orleans wilde reizen, had hij bewijs bij zich dat hij geen sekswerker was. Hij had een brief bij zich van zijn werkgever, salarisbriefjes en het bewijs dat hij na zijn bezoek weer terug wilde keren naar Canada.

Bij de douane hoefde hij deze keer geen wachtwoorden te geven: die stonden al in het systeem. Maar nu was hij verdacht omdat hij alle dating- en seks-apps van zijn telefoon had verwijderd.

Naaktfoto's
‘Ze gingen opnieuw door mijn computer. Ze bekeken Word-documenten en ze bekeken naaktfoto’s van mij op mijn telefoon. Ze vroegen of ik het was, puur om me te vernederen. En wederom zeiden ze dat ik verdacht was. In discussie gaan heeft geen zin, je zit volledig in de val.’

Bij Scruff adviseren ze inmiddels om de app te deleten voordat je naar de VS reist, om hem daarna opnieuw te installeren.

Bron: Queerty / DailyXtra