- PEOPLE -

SYLVANA: "WILDERS IS JE REDDING NIET"
Voor de 81e editie van Winq spraken we met Sylvana Simons. Ze is de eerste zwarte, vrouwelijke lijsttrekker van een politieke partij in Europa, heeft een lijst vol vrouwen, biculturele Nederlanders en maar liefst 50% lhbt'ers. Na zoveel shit staat Sylvana Simons nog altijd rechtovereind. “Als blikken konden doden, lag ik allang op de grond, maar niemand is zo dapper dat-ie mij in mijn gezicht iets durft te zeggen.”

DE NIEUWE TWEEDE KAMER
Bij de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart zijn lhbt-ers goed voor honderdduizenden stemmen. Tijdens het COC-verkiezingsdebat probeerden negen politici de kiezers te paaien, terwijl conservatieve partijen lhbt-ers nog steeds tactisch ontwijken. Haroon Ali maakt de balans op.

CAN I GET AN AMEN? - DE LINK TUSSEN SEKS EN KERK
Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat een op de drie Rooms-Katholieken en Protestanten seks tussen twee mannen walgelijk vindt. De intersectie christendom en homoseksualiteit is in het publieke debat dan ook nog altijd controversieel. Vorig jaar moest de stichting Hart van Homo’s verantwoordelijkheid afleggen aan minister Bussemaker voor het lesmateriaal dat seksuele onthouding predikt aan christelijke homo’s. Maar gelukkig zijn er ook instellingen die wel toenadering zoeken tussen geloof en homoseksualiteit, zoals RefoAnders en Verscheurd.nl. Winq vroeg twaalf homoseksuele (ex-)gelovigen naar hun visie over seks en religie.

- REIZEN - 

SKOPJE OP DE SCHOP
Van de Balkan-hoofdsteden heeft Skopje de afgelopen jaren duidelijk de grootste metamorfose ondergaan. Zeven jaar geleden werd begonnen met het megaproject Skopje 2014, dat het stadscentrum heeft veranderd in een kitscherige kruising tussen Las Vegas en Pyongyang. 'Over smaak valt niet te twisten, maar wat hier eerst stond, was helemáál niks.”

HEILIG, HECTISCH SRI LANKA
Forten, luipaarden, spoken, disco-olifanten, thee en de hoektand van de Boeddha: op een road trip door Sri Lanka is het uitzicht geen dag hetzelfde.

- FASHION & DESIGN - 

SCHEER JE WEG!
Ga je voor droog? Of kies je toch liever nat? Winq deed de proef op de som met een heuse scheerbattle. Scheermesjes? "Wie zijn gelaat net zo glad wil krijgen als een pas gestorte betonvloer, kan nog altijd niet zonder."

- CULTUUR - 

HANS VAN MANEN WORDT 85 JAAR
Choreografisch genie Hans van Manen wordt dit jaar 85. Dat viert dansgezelschap Introdans met een speciaal programma: Hoera voor Hans. Winq neemt vrienden Hans van Manen en Roel Voorintholt, artistiek directeur van Introdans, mee uit lunchen.

DE NOORSE WEBSERIE SKAM IS EEN WERELDHIT
Een bescheiden lowbudget-webserie van de Noorse staatstelevisie met als primaire doelgroep scholieren van rond de zestien klinkt niet meteen als een recept voor een wereldwijd fenomeen. Maar dankzij het derde seizoen van Skam, over de relatie tussen de schuchtere Isak en zijn mysterieuze schoolgenoot Even, explodeerde de reeks over de hele aardbol. Ook Winq liet zich verleiden.

DE MARATHON GAAT HET THEATER IN
De Marathon was met 300.000 bezoekers een van de Nederlandse filmhits van 2012. Nu is er de musical, gecomponeerd door Thomas Acda en David Middelhof. Acda en regisseur Job Gosschalk vertellen waarom het stuk er moest komen, en waarom de theaters de komende maanden vol zullen stromen.

ROZE FILMDAGEN: THINK PINK
Van 9 tot en met 19 maart vinden de Roze Filmdagen weer plaats in het Ketelhuis in cultuurpark Westergasfabriek. De twintigste editie biedt weer voor elk wat wils: korte films, documentaires en speelfilms met en over alle letters uit de lhbt-gemeenschap. In Winq alvast een aantal aanraders uit verschillende hoeken van de wereld.

INTERVIEW: WENDE SNIJDERS
Polarisatie en populisme verspreiden zich in razend tempo. Gelukkig is daar performer Wende, die met haar komende voorstelling Mens meer dan ooit tevoren streeft naar verbinding. “Als ik niet zo chaotisch was, zou ik een goede activist zijn.”

FREEK EN JANNY KOKEN MET WINQ
Soulmates Freek Bartels en Janny ‘Heel Holland Bakt’ van der Heijden kenden elkaar nog niet, dus werd het tijd voor een uitgebreide kooksessie met een bedrieglijk simpele erwtensoep en een levensgevaarlijke pastamachine. Plus natuurlijk veel vino. “Het wordt hier steeds gezelliger. Freek, we gaan een kookprogramma beginnen!” En hoe goed kan Freek Moluks koken?

ARE YOU SURE YOU ARE STRAIGHT?
Deze keer is Willem Voogd aan de beurt, bekend van Spangas en Bromance, een voorstelling over ontluikende homoseksualiteit. Zelf is hij straight, al weten we dat na deze brutale vragen niet meer zo zeker. "Soms vraag ik na afloop: was dat nou je tong daarnet?’”

 

WORD LID!
Nog geen abonnement? Word lid en je krijgt een jaar lang Winq in de brievenbus, plus twee favoriete beautyproducten van Marie-Stella-Maris. Ter waarde van € 68,--. Dat is 70% korting! Waar wacht je nog op?