Tijdens de Gay Pride ontstaat ieder jaar ophef over de botenparade, die te commercieel zou zijn geworden. Niet alleen bekende merken en instellingen, ook politieke partijen varen maar al te graag mee met de bonte stoet. Ze laten op deze dag hun gezicht zien en profileren zich daarmee als tolerant en pro-LHBT. Maar hun aanwezigheid betekent voor mij – naast samen een mooie dag beleven – helemaal niet zoveel. Ik wil daadwerkelijke daden zien, waarbij ik me gehoord voel. Ik wil dezelfde rechten voor iedereen. Wat ik juist niet wil, is dat partijen verkondigen dat ze andere minderheidsgroepen willen buitensluiten. Hoe kunnen wij het als minderheidsgroep, die vroeger ook werd gediscrimineerd en beroofd van onze vrijheid, goedkeuren dat hetzelfde nu gebeurt bij andere minderheidsgroepen?

En dan ga ik me nu toch deels op glad ijs wagen: de Partij voor de Vrijheid – ik snap niet waarom ze die naam hebben – wil af van de islam. Ze willen geen islamitische immigranten meer in ons land hebben. Partij voor de Vrijheid, maar niet voor iedereen. Buiten het feit dat Geert Wilders hiermee alle islamitische mensen over dezelfde kam scheert, beperkt hij hiermee radicaal de vrijheid van deze bevolkingsgroep. Iets dat vroeger – en in vele landen nog altijd – ook bij homo’s het geval was.

'Samen bepalen wij hoe de toekomst van Nederland er de komende vier jaar uit zal zien'

Een tijdje geleden heb ik een christelijke vluchteling uit Nigeria leren kennen. Hij was gevlucht omdat hij een paar jaar gevangenisstraf kon oplopen als hij daar met zijn vriend bleef. Na een onvoorstelbaar vermoeiende en zware reis woont hij nu eindelijk in een klein appartementje in Nederland. Ik help hem hier wegwijs te worden en zich hopelijk een beetje meer op zijn gemak te doen voelen. Zo nu en dan gaat hij ook naar de kerk; een christelijke kerk, welteverstaan. Hij werkt en volgt een paar keer per week lessen om de Nederlandse taal te leren. Maar nu: wat als door ongelukkig toeval deze vluchteling niet in het christelijke gedeelte van Nigeria was geboren, maar bijvoorbeeld 50 km noordelijker, in het islamitische gedeelte? Had dat hem een slechter mens gemaakt? Zou hij dan minder risico lopen vanwege zijn seksuele oriëntatie? De PVV is er in ieder geval duidelijk over: zij zouden hem niet het land in laten. Pech gehad.

Gelukkig hebben we hier allemaal het recht om vrij te stemmen op de partij die ons het meest aanspreekt. We hebben de keuze uit veel verschillende lijsttrekkers, die allemaal dolgraag ons land volgens hun idealen willen besturen. Samen bepalen wij hoe de visie en toekomst van Nederland er de komende vier jaar uit zal zien. Hopelijk maakt iedereen een keuze die niet alleen in hun eigen belang, maar ook in dat van anderen en van het leven op onze planeet is. Problemen lossen we niet op door anderen het leven zuur te maken. We moeten allemaal samen door een deur kunnen, maar laten we er alsjeblieft voor zorgen dat die deur wel voor iedereen geopend blijft.

Coverfoto: Mgr. Madhatter