Ian Thorpe maakte zijn documentaire voor de Australische zender ABC. Kelsey hoort bij het kwart van alle jongeren in Australië dat regelmatig wordt gepest. In Bullied volgde Thorpe niet alleen Kelsey, maar nog een andere gepeste jongere met een verborgen camera.

Uit de opnames, die voor een deel bestaan uit de hierboven beschreven scheldpartijen, is op te maken hoe de jongeren lijden onder het gepest. De methode met verborgen camera’s is omstreden, vooral ook omdat de scholen waarop is gefilmd vooraf niet zijn ingelicht.

De beelden zijn later getoond aan de families van de slachtoffers. Ook scholieren kregen ze te zien, tijdens groepssessies.

Oplossingen
Ian Thorpe is degene die de documentaire aan elkaar praat. Hij vertelt: ‘Ik moest het verhaal overbrengen op de scholieren en de families. Verder heb ik geprobeerd oplossingen te bedenken, door te praten met schooldirecteuren, door ontmoetingen te initiëren, zodat er met elkaar gepraat zou worden.’

Bullied is gebaseerd op het Nederlandse format Gepest. ABC heeft gefilmd op een school in Queensland. Het complete interview met Ian Thorpe lees je in de Sydney Morning Herald. Hieronder de trailer: