Geweld tegen biculturele transpersonen neemt steeds verder toe. In Amerika werden vorig jaar nog nooit zoveel transpersonen vermoord. En daar blijft het niet bij. Volgens Trans United Amsterdam komen meldingen en beelden over transpersonen die tijdens hun werk of op straat worden aangevallen, verkracht en vermoord vanuit alle werelddelen. 

In 2017 zijn er wereldwijd al 40 transvrouwen vermoord. Ondertussen staan de rechten van transpersonen in de Verenigde Staten onder druk. Trans United Amsterdam organiseert zaterdagavond een wake bij het homomonument in Amsterdam. Het doel is volgens de organisatie agressie tegen transpersonen in het algemeen en tegen biculturele transpersonen in het bijzonder te veroordelen. Wethouder Kukenheim van de gemeente Amsterdam is een van de sprekers. 

Manifestatie in Den Haag
Een manifestatie in Den Haag eerder vandaag werd afgelast. 'Wij weten echter dat landen als Saudi Arabië en Pakistan op grote schaal LHBTI rechten schenden', heeft Ana Paula Lima namens Trans United Amsterdam laten weten. 'Deze overheden ontkennen dit en verdoezelen de feiten. Op deze manier wordt het voor mensenrechtenorganisaties moeilijk om de juridische waarheid te bewijzen. Helaas moeten we daarom de manifestatie in Den Haag afzeggen, maar zullen we de herdenking bij het homomonument gewoon door laten gaan.'

De wake bij het homomonument start om 18.00 uur in Amsterdam. 

Coverbeeld: Homomonument/Henri Blommers