De film duurt een half uur en draait om Bradley McGuire. In Wonderkid is te zien hoe hij een teamgenoot aanvliegt nadat hij zijn homofobe grappen zat is. Uiteindelijk maakt hij zijn grote geheim bekend: hij is gay.

Volgens regisseur Rhys Chapman (27) is het opmerkelijk dat er geen enkele voetballer is in de hoogste zes klassen van het Britse voetbal die ervoor uitkomt dat hij homoseksueel is. In een interview met de Volkskrant zegt hij: ‘Statistisch is het niet mogelijk dat er geen homoseksuele profvoetballers bestaan, dus het probleem is dat geen enkele homoseksuele voetballer zich veilig genoeg voelt om open te zijn over zijn geaardheid.'

Vorige week presenteerde het Sociaal en Cultureel Planbureau een rapport met de titel ‘Ervaringen van LHBT-personen met sport’. Hieruit bleek dat homo’s nog steeds een drempel voelen om lid te worden van een sportteam, maar als ze eenmaal lid zijn voelen ze zich over het algemeen geaccepteerd.

Vorige week werd ook bekend dat Manchester United gaat samenwerken met Stonewalll, een stichting die ervoor wil zorgen dat homo’s gelijk worden behandeld in sport.

Er is dus hoop. Rhys Chapman hoopt dat zijn film ook een steentje bijdraagt aan de acceptatie van homo’s in het voetbal. In hetzelfde interview zegt hij: ‘'Een groot deel van de samenleving accepteert homoseksualiteit, maar de voetbalwereld loopt jaren achter. Racistisch gedrag wordt inmiddels bestraft, maar de ernst van homofobie wordt onderschat, omdat er zogenaamd geen homoseksuele spelers zijn die zich aangesproken kunnen voelen.’

Chapman is nu bezig met het script voor een vijfdelige tv-serie over het onderwerp. Bekijk hieronder de trailer van Wonderkid.

De film is hier helemaal te zien.