Je kunt zijn vraag en het antwoord hier lezen, als je durft. Ik doe een poging de reactie te schrijven die hij had moeten ontvangen.

'Beste jonge atheïst,

Om te beginnen: bedankt voor je schrijven en voor je vraag. Het is niet een vraag die we hier elke dag ontvangen. Atheïsme is, zoals je zult begrijpen, niet onze sterkste kant, maar dat hoeft ons er niet van te weerhouden zo goed mogelijk jouw vraag te beantwoorden.

We kunnen ons voorstellen dat de weg die je hebt moeten afleggen, een lange is geweest. Je ontdekte je homoseksualiteit in een omgeving die daar niet heel erg open voor staat – wij weten dat. En toen brak je ook nog met de christelijke traditie die jouw ouders je hebben meegegeven, omdat je liever verdergaat als atheïst. Dat is vast allemaal niet heel erg gemakkelijk geweest – een worsteling, zoals je zelf schrijft. Wij voelen hierin met je mee, ook al is dat voor ons een hele uitdaging.

We begrijpen dat je het moeilijk vindt aan je ouders te vertellen dat je nu atheïst bent en niet meer in God gelooft. Dat kunnen we ons voorstellen. Jouw ouders moeten wennen aan twee nieuwe feiten die voor hen waarschijnlijk niet gemakkelijk zijn. Tegelijkertijd, het zijn wel je ouders. We gaan ervan uit dat ze je hebben opgevoed met liefde en dat ze van je blijven houden, ook al zullen ze wellicht lange tijd of voor altijd moeite hebben met jouw nieuwe levensovertuiging.

'Als jij zeker bent van je zaak, kun je gewoon zeggen: mam, pap, dit ben ik'

Je hebt gelijk, jouw nieuwe levensovertuiging is van jou. Het is enerzijds een privézaak, maar om elkaar vast te kunnen blijven houden, zoals in een relatie tussen kinderen en hun ouders, is het goed open te zijn naar elkaar en niets achter te houden. Natuurlijk hoef je niet het achterste van je tong te laten zien; je hoeft je ook niet tot een discussie te laten verleiden. Als jij zeker bent van je zaak, kun je gewoon zeggen: “Mam, pap, dit ben ik. Ik ben nog steeds jullie zoon, en ik hou van jullie. Kunnen jullie ook van mij blijven houden?” Jij weet heel goed uit welke wereld jouw ouders komen. Je weet dus hoe stevig jouw boodschap aan kan komen. We adviseren je daarom gelijk te zeggen dat je snapt dat ze eraan moeten wennen en dat je hen nu de tijd wilt gunnen die zij nodig hebben.

We weten niet hoe jouw leven verder zal lopen. Wij wensen jou het beste. Als christenen kunnen wij niet anders. Weet dat wij ook in de toekomst voor jou klaar staan, onbaatzuchtig en zonder voorwaarden. We geven je een zegen mee, voor onderweg.

Hartelijke groet,
de redactie van Refoweb.’

Foto: Mgr. Madhatter