Hoe ziet je voorstelling eruit?
‘“Ik ben altijd met taal bezig en gebruik verschillende genres om mijn verhalen te vertellen. De ene keer is het een chanson, de andere keer Berlijnse electro. Voor deze voorstelling werk ik bijvoorbeeld met rappers als Kempi en Typhoon, maar ook met auteurs als Arnon Grunberg en Dimitri Verhulst. Allemaal mensen die mijns inziens begrijpen hoe je de complexe materie die ik deze voorstelling behandel vertaalt naar het toneel.”

“Hoe ben je mens te midden van allemaal andere mensen”, luidt de hoofdvraag in Mens. Een breed gegeven, hoe maak je daar een voorstelling van?
“Die vraag stel ik mezelf iedere dag. Ik ben geen sociaal werker, politicus of psycholoog. Ik ben er niet om antwoorden te geven, maar stel vooral vragen. Ik vertel geen lineair verhaal van begin tot eind, maar probeer interessante facetten uit te lichten van de vele dingen die een mens een mens maken. Het wordt geen groot politiek pamflet, maar gaat vooral over intermenselijke dingen. Deze voorstelling legt bloot waar ik als mens behoefte aan heb.”

Je zingt in veel verschillende talen, dit keer ook?
“In deze voorstelling zing ik vooral in het Nederlands. Ik wil me echt verstaanbaar maken. Mensen moeten meekrijgen wat ik te zeggen heb met deze verhalen. Deze voorstelling gaat over hoe mens te zijn te midden van allemaal mensen. Ieder mens wordt geboren met verwachtingen en zal op een dag geconfronteerd worden met teleurstelling en tegenslag. De vraag is hoe daarmee om te gaan. Ik ga in eerste instantie in de gevechtsstand staan.”

“Ik voer een lopende strijd om dingen te veranderen”, zei je ooit. Je zou best een goede activiste zijn geloof ik.
“Als ik niet zo chaotisch was wel ja, haha. Ik geloof dat je met theater ook een waardevolle verbinding kunt creëren.”

Het complete interview met Wende Snijders lees je in de editie van Winq die nu overal verkrijgbaar is.

Word lid!
Nog geen abonnement? Word lid en je krijgt een jaar lang Winq in de brievenbus, plus twee favoriete beautyproducten van Marie-Stella-Maris. Ter waarde van € 68,-. Dat is 70% korting! Waar wacht je nog op?

Tekst: Martijn kamphorst | Beeld: Dario Gargiulo & Misja Alblas