Met de DISCOVER-studie wordt onderzocht of F/TAF effectief is voor toepassing als PrEP, zoals nu met Truvada wordt gedaan. Tot nu toe is F/TAF alleen goedgekeurd als onderdeel van een hiv-behandeling. De voordelen van F/TAF ten opzichte van Truvada? Volgens farmaceut Gilead zijn er minder bijwerkingen, zoals verminderde nierfunctie en botontkalking.

Kritiek
Het Aidsfonds is nog sceptisch over het nieuwe onderzoek. Zij zijn boos dat de bestaande PrEP-pil niet toegankelijk en betaalbaar is in Nederland. 'Aidsfonds wil dat iedereen met een verhoogd hiv-risico toegang krijgt tot een preventiemiddel waarvan we zeker weten dat het werkt en dat het betaalbaar is. De DISCOVER-studie met een nieuwe PrEP-pil brengt dat niet dichterbij. Het is onacceptabel dat de bestaande en bewezen effectieve PrEP-pil nog steeds niet toegankelijk en betaalbaar is in Nederland. PrEP voorkomt hiv, bespaart kosten en bevrijdt mensen van angst voor hiv', aldus Louise van Deth, directeur van Aidsfonds-Soa Aids Nederland.

Het onderzoek
Het is nog niet bekend of de nieuwe pil daadwerkelijk effectief is als preventiemiddel. Dat benadrukt ook farmaceut Gilead. Het internationale onderzoek moet dat gaan uitwijzen. Het onderzoek wordt uitgevoerd onder in totaal 5000 proefpersonen. De helft krijgt een effectief bewezen PrEP-pil, de andere helft krijgt het nieuwe, experimentele middel. 

Voorwaarden
Je moet wel aan redelijk wat voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor deelname. Zo is het onderzoek voor mensen die ouder zijn dan 18 jaar, hiv-negatief zijn en in de laatste 12 weken anale seks zonder condoom hebben gehad met tenminste 2 mannelijke sekspartners. Andere voorwaarden zijn hier te vinden. 

De DISCOVER-studie wordt beoordeeld en is goedgekeurd door de Medisch Ethische Toetsingscommissie van het AMC.