Frans zomerhitje
Als een van de weinigen kiezen de Fransen dit jaar voor een nummer in hun eigen taal. De jonge zangeres Alma gaat naar Kiev met 'Requiem', een nummer dat je het best kunt luisteren op een terras met een wijntje erbij. Gelukkig heeft ze een deel vertaald in het Engels, zodat ook de rest van Europa haar een beetje kan volgen. Haar live vocals zijn nog niet heel erg goed, maar gelukkig heeft ze nog een paar maanden om te oefenen. C’est la beauté du requiem!

Eurovision Song Contest Brussels 2018?
Het nummer 'City Lights' van de Brusselse Blanche gaf ons al enorme Lorde- en Lana Del Rey-vibes. Geen Typisch Songfestivalnummer, maar daar kwam Loïc Nottet twee jaar geleden ook goed mee weg. Het nummer staat op de vierde plek bij de bookmakers en dat zegt eigenlijk al genoeg: Blanche is grote favoriet voor de eindzege! Gaan we in 2018 naar Brussel?Drie keer scheepsrecht
IMRI stond al twee keer voor Israël op het Songfestivalpodium. In 2015 als achtergrondzanger van Nadav Guedj en in 2016 in het achtergrondkoortje van Hovi Star. Hij won onlangs talentenjacht The Next Star en mag Israël nu een keer zelf vertegenwoordigen. Dat doet hij met het moderne, uptempo nummer 'I Feel Alive'. Wij spraken IMRI eerder deze week over zijn deelname


Gillende meid uit Albanië
Het lijkt wel of ze in Albanië dol zijn op gillende meiden. In 2012 ging Rona Nishliu naar het festival met het dramatische schreeuwnummer 'Suus', Elhaida Dani haalde in 2015 nauwelijks een noot toen ze met 'I'm Alive' meedeed en nu hebben we er weer zo eentje. Lindita gaat met het nummer 'World' naar Kiev. Het heeft wel een mooie boodschap, een finaleplek lijkt dan ook niet heel onwaarschijnlijk.Een aap voor Italië?
Met het vrolijke nummer 'Occidentali's Karma' gaat Francesco Gabbani dit jaar voor Italië naar het Songfestival. Tijdens de voorrondes in Italië bracht hij een aap op het podium, later droeg hij het pak zelf ook een keertje. Nu al een grote favoriet voor de eindzege en stiekem zijn wij ook een beetje verliefd op de grappige Francesco. 

Rock uit Oekraïne
Het festival wordt dit jaar in Oekraïne georganiseerd, daardoor staat het land meteen in de finale. Gelukkig maar! Want het is maar de vraag of ze het op eigen kracht voor elkaar hadden gekregen. Het land stuurt dit jaar de band O.Torvald met het nummer 'Time'. Met hun winst bleven ze favoriet Tayanna nét voor.  

En we proberen het nog een keer!
Het lijkt erop dat San Marino maar één zangeres heeft. In 2012 miste Valentina Monetta de finale in Azerbeidzjan met een nummer over Social media, een jaar later lukte het haar weer niet in Zweden met een Italiaans nummer en in 2014 bleek drie keer dan toch scheepsrecht met het nummer 'Maybe'. Net toen we dachten van haar af te zijn, is ze weer terug. En wel met de Amerikaanse zanger Jimmie Wilson (wij kenden hem ook niet). Zoals we van Valentina gewend zijn, lijkt ook dit nummer uit 1999 te komen. En net zoals alle andere nummers van Valentina, is ook dit nummer door Ralph Siegel gecomponeerd. Nothing new. 

Volgende week volgt het tweede deel vol concurrenten van OG3NE. Wie is tot nu toe jouw favoriet?

Beeld: Screenshot 'Francesco Gabbani - Occidentali's Karma'