Een snoepje voor Oostenrijk
Oostenrijk stuurt dit jaar Nathan Trent naar Kiev. 'Running On Air' is een eigentijds singer-songwriternummertje. Wij zien Nathan al met een gitaartje op het podium staan. In 2010 deed Tom Dice hetzelfde. Daarmee haalde hij de finale voor België. Nathan neemt het op 11 mei op tegen OG3NE in de tweede halve finale.

De meest gay act van dit jaar
Herinneren we ons de Roemeense Cezar nog? Of de act van Conchita uit 2014? Die hadden een behoorlijk roze randje. Ook dit jaar zit er weer een heerlijk hysterische act bij. Dit keer afkomstig uit Montenegro. Slavko Kalezić zingt het nummer 'Space'. Wij zijn heel erg benieuwd met wat voor act hij naar Kiev gaat. Hij heeft laten weten dat de paardenstaart in ieder geval blijft. Op Instagram zijn fijne (naakt)selfies van de zanger te vinden. You're welcome!

Het snoepje uit Australië
Australië doet dit jaar voor de derde keer mee aan het Songfestival. Maar gaan ze met Isaiah de hoge scores (vijfde in 2015 en tweede in 2016) ook dit jaar waar maken? Als het aan Isaiah ligt wel. De knappe zanger scoorde al een hit met het nummer 'It's Gotta Be You'. Zelfs in Nederland stond dat nummer in 2016 in de charts. Nu gaat hij naar Kiev met het emotionele 'Don't Come Easy'. Succes gegarandeerd? 

Gaat IJsland eindelijk weer naar de finale?
Met Svala probeert IJsland weer een finaleplek te bemachtigen. Dat lukte het land namelijk twee jaar op rij niet, terwijl ze voorheen een aantal redelijk succesvolle jaren hadden – in 2009 werd Yohanna tweede. Svala gaat met het hedendaagse nummer 'Paper' naar Kiev. Met een ruime meerderheid won ze de voorrondes van Daði Freyr Pétursson

Jodelend naar de finale 
Een bijzondere bijdrage uit Roemenië. Waar het land vorig jaar niet mee mocht doen vanwege financiële problemen, sturen ze dit jaar een rapper met jodelend schoon. Ilinca deed in haar thuisland al mee aan X-Factor, The Voice en Got Talent en ook Alex deed al mee aan The Voice. Een bijzondere inzending, die zeker gaat scoren. Ilinca en Alex strijden in de tweede halve finale tegen OG3NE. 

Finland toont haar duistere kant
Tussen al het muzikale geweld komt opeens een heel klein en krachtig nummer van Norma John uit Finland. Zangeres Leena Tirronen zingt samen met haar pianist Lasse Piirainen het duistere 'Blackbird'. Wij zijn benieuwd hoe Europa daarop gaat reageren. 

Drama uit Portugal 
Na een jaar afwezigheid is Portugal (tot vreugde van veel fans) terug op het Songfestival. Salvador Sobral zingt het nummer 'Amar pelos dois' (liefde voor ons allebei) dat door zijn zusje is geschreven. Ze staan bij de bookmakers op een verrassend hoge plek; als vijfde voor de winst. Net onder Italië, Bulgarije, Zweden en België.

Volgende week volgt het vierde deel vol concurrenten van OG3NE. Je kunt nu ook de andere deelnemers van het Songfestival bekijken. Wie is tot nu toe jouw favoriet?

Coverbeeld: Video Nathan Trent