1. Durf te kiezen
Misschien herken je het wel: je wilt uitblinken in heel veel dingen tegelijk en vaak lukt dit niet. Je kunt niet alles, helaas. Als je succesvol wilt werken, is het belangrijk om keuzes te maken. Ga voor jezelf na wat je goed kunt, hoeveel tijd je hebt, maar ook wat je wilt bereiken. Durf dingen uit handen te geven als je ergens niet aan toekomt.

2. Maak een 'niet vergeten'-lijstje
Vaak denken we dat we dingen wel kunnen onthouden en dus schrijven we ze niet op. Toch blijven die zaken altijd in je achterhoofd hangen omdat je ze niet wilt vergeten. Misschien ken je zelfs het gevoel dat er iets is wat je moet onthouden, zonder direct te weten wat dat ook alweer was. Dit zorgt ervoor dat je focus vermindert. Belangrijke dingen vergeet je vaak niet en zul je dus als eerste doen. Er zijn ook werkzaamheden die je minder leuk vindt of die minder belangrijk zijn, maar die wél moeten gebeuren. Schrijf deze op je 'niet vergeten'-lijstje. Op deze manier houd je focus en rust.

3. Stel prioriteiten
Ga na wat belangrijk is en begin ’s ochtends met de belangrijkste dingen. Wanneer je prioriteiten stelt, moet je goed kunnen onderscheiden wat belangrijk en minder belangrijk is voor jou. Iets wat meer tijd kost, hoeft niet per se belangrijker te zijn.

4. Check maximaal 4 keer per dag je e-mail
Iedereen kan op elke moment van de dag mailen, maar als je je inbox de hele dag open hebt staan, word je continu afgeleid. Plan voor jezelf vier momenten in waarop jij je inbox checkt. 

5. Zet je sociale media uit
Afleiding is overal, online en offline. Al die prikkels kunnen weerstaan is 'een van de grootste uitdagingen van deze tijd', aldus de Britse bedrijfspsycholoog Tony Crabbe. Zorg ervoor dat je privé en zakelijk goed gescheiden kunt houden. Stop je telefoon in je tas, zodat je minder in de verleiding komt om deze te pakken en bezoek geen social-mediakanalen als dit niet nodig is.

6. Plan een ruime tijd in
Wanneer een taak af moet, kun je vaak wel inschatten hoe lang dit ongeveer gaat duren. Het is handig om een ruime tijdsschatting te maken, zodat je zeker weet dat je de taken naar tevredenheid kunt afmaken.

7. Stel dingen niet te veel uit
Bedrijfspsycholoog Tony Crabbe (is-ie weer) zegt: 'De grootste verleiding ligt niet in lanterfanten, maar in het doen van makkelijke routineklusjes in plaats van complexe taken. Door druk te zijn, voelen we ons productief, maar in feite vermijden we het maken van moeilijke keuzes.' Soms zijn er taken die je lastig vindt en liever niet doet. Toch moeten ze gebeuren. Hoe eerder je eraan begint, hoe sneller je ervan af bent. En misschien viel het achteraf allemaal wel mee!

8. Zorg dat je genoeg slaapt
Wanneer je slaapt, kom je tot rust en laad je je op voor de volgende dag. Zorg er dus voor dat je voldoende uitrust, zodat je de volgende dag voldoende energie, zin en focus hebt om aan het werk te gaan. Zo verschijn je vrolijker en geconcentreerder op de werkvloer. Het algemene advies is om tussen de 7 en 8 uur per nacht te slapen. Zorg er in ieder geval voor dat je uitgerust wakker wordt.

Coverbeeld: Creative commons

De FIT. Methode 
Op zoek naar een stappenplan dat jou helpt met het opbouwen van spieren, slanker worden en ervoor zorgt dat je dat droomlichaam bereikt? 

De FIT. Methode leert je niet alleen alles over fitness, voeding en rust, maar voorziet je van een exact stappenplan, zodat jij precies weet wat je moet gaan doen om jouw droomlichaam te bereiken! 

Het boek is niet alleen voor beginners, maar ook voor gevorderden en zelfs pro’s! Waar wacht je dus nog op? Tijd om aan de slag te gaan!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met FIT.nl.