De gemeente Amsterdam heeft laten weten dat de botenparade dit jaar op 5 augustus van start zal gaan bij het Scheepvaartmuseum. Vervolgens varen de boten over de Amstel  richting Prinsengracht en eindigt de tocht in het Westerdok, waar de Canal Parade tot dusver altijd begon. De route is dit jaar dus volledig omgedraaid.

De reden: de organisatie wil voorkomen dat er gaten vallen in de optocht, zoals voorheen vaak gebeurde. Verder wordt de Prinsengracht afgesloten zodra de laatste deelnemende boot is gepasseerd. Dit om te voorkomen dat bootjes achter de stoet aanvaren.

De spectaculaire flyboarders die de Canal Parade de laatste edities vooraf gingen, mogen dit jaar niet meer meedoen. Zij zouden de toeschouwers te veel in gevaar brengen.

Feesten
Maar dat is nog niet alles: ook het aantal feestlocaties is ingeperkt tot de Westermarkt, de Dam en het Amstelveld in het weekend van 5 en 6 augustus. Het programma op het Rembrandtplein komt daarmee te vervallen, net als die in de Paardenstraat, langs de Amstel en voor de Stopera.

Bewoners van de binnenstad van Amsterdam ontvingen deze beoogde wijzigingen in een brief. De vergunningsaanvraag voor de wijzigingen zal naar verwachting eind deze week worden behandeld.

Reden voor deze wijzigingen is dat de gemeente de binnenstad wil ontlasten. Ook willen ze tegemoet komen aan de organisatie van de Gay Pride, die wil dat feesten beter bereikbaar worden voor bezoekers.